От какво всъщност боледуват най-често децата, когато тръгнат на училище?

• Едно от най-разпространените заболявания сред учениците е сколиозата, която трудно се открива в начален стадий. Болка се усеща, когато вече в гръбнака са се извършили сериозни изменения. Симптоми: детето се прегърбва, едното рамо е по-високо от другото, едната ръка се отклонява от тялото повече от другата, при навеждане се появява гърбица. Обърнете се към ортопед.

• Нередовното хранене води до гастрит и дуоденит (възпаление на лигавицата на стомаха), пишат от "Сега". Симптоми: газове, гадене, намален или повишен апетит, лош дъх, стомашни болки след ядене. Търсете помощ от гастроентеролог.

• Ако детето цял ден чете и пише домашни, а след това цяла вечер стои пред телевизора или компютъра, едва ли ще избегне късогледството. Особено застрашени от това са често боледуващите от грип, пневмония и тези, които имат късогледи родители, т.е. генетична обремененост. Симптоми: детето трудно различава буквите и цифрите от училищната дъска, старае се да седне по-близо до телевизора, доближава предметите близо до очите си, присвива очи, чувства болка в очите и главата, става разсеяно. Обръщайте се към офталмолог.

• Стресът, голямото натоварване в училище, преумората и заседналият начин на живот могат да бъдат причина за ранната поява на повишено кръвно налягане. Симптоми: нарушен сън, разсеяност, непостоянство. Обърнете се към терапевт.

• Невроциркуларната дистония (нарушение на тонуса на кръвоносните съдове) е заболяване на възрастните, но понякога засяга и децата. Причините за него са голямото натоварване в училище, бързите темпове на живот, конфликтите с учителите и съучениците, кавгите в семейството. Симптоми: студени пръсти на ръцете и краката, "мраморна" кожа на дланите, по които се появяват бели и червени петънца, разсеяност и раздразнителност, отпадналост, агресивност, безпричинно повишаване на температурата до 37.5 С. Обръщайте се към невропатолог или психотерапевт.