Ако се оставите на болката, тялото ви мобилизира всички хормони, които са му нужни не само за да родите, но и за да помогне на вас и бебето в следродилния период.

Окситоцинът е хормон на любовта, на оргазма, а също и на раждането и кърменето. Когато бебето започне да притиска цервикалния канал и перинеума, вие произвеждате окситоцин, който стимулира контракциите и предизвиква разширяване на родовите пътища и така се стига до раждането, пишат от moetodete.bg.

След това окситоцинът ви помага да се влюбите в малкото същество и да произвеждате кърма, за да го храните.

Ако се лишите от усещания по време на раждане, няма да отделяте окситоцин.

Със засилване на болката организмът ви започва да отделя ендорфини, които действат обезболяващо и ви помагат да понесете раждането, така че когато бебето се появи, вие сте емоционално стимулирана по естествен начин и това ви подготвя за среща с голямата ви любов. Подтискането на болката спира освобождаването на ендорфини.

Много акушерки вярват, че жена, при която раждането започва спонтанно в предвидения термин и бебето е в оптимално предлежание, няма да изпита болка по-голяма, отколкото може да понесе.

Освен това болката означава следното:

* Тялото ви показва, че раждането започва. Така разбирате, че трябва да стигнете до безопасно място при доверени хора, които да ви помогнат.
* Болката ръководи тялото ви да заеме най-подходящото положение за бебето. Например: много силна контракция може да ви подскаже да се изправите или да застанете на четири крака.
* Повишената чувствителност по време на раждането и засиленото отделяне на хормони сигнализират на бебето, че му предстои да се появи на бял свят. Хормоните помагат и на него да се справи! Сърцето и белите му дробове се подготвят за живот извън утробата. Това е и една от причините за седем пъти по-голяма вероятност от възникване на усложнения в дихателната система при деца, родени чрез секцио (тъй като не са повлияни от родилните хормони). Ендорфините също му помагат да се справи с намаляването на кислорода, което настъпва през втория етап.