Тази година инициативата ще се проведе отново на 21.04. /събота/, разлика обаче има и тя се състои в това, че България ще е една от страните, които ще се включат във Великата смяна на текстилни пелени за пръв път.

Организатор за България е център „Естествени идеи”, начело на който стои първата сертифицирана дула в България – Олга Дукат. В инициативата ще се включат и различни фирми вносители и производители на многократни пелени, които ще осигурят много подаръци за всички ентусиасти.

Историята на инициативата започва през 2011 година, когато Джуди Аагард, една от собствениците на Tiny Tots (калифорнийска семейна компания, посветена на природосъобразното родителство) проявява желание да отбележи Деня на Земята, организирайки фирмено-семейно парти.

Много бързо това желание прераства в мечта да се постави световен рекорд за масово едновременно сменяне на текстилни пелени. Идеята е реализирана през 2011 от малка група ентусиасти, които имат желанието да покажат, че многократните пелени са една съвсем реална алтернатива за днешните семейства.