Никой не обича ограниченията, но някои са неизбежни. За щастие, те не са много, но са важни за здравето на бебeто. Ето какви са те, според moetodete.bg:

Никакви лекарства! През деветте месеца не бива да приемаме лекарства или трябва да се опитаме да ги избягваме максимално. Най-добре е още преди да се разболеем или да имаме каквито и да е оплаквания, да подсилим имунната си система с подходящи безвредни средства, например пчелен прашец, сребърна вода, водорасли или друга хранителна добавка. По-добре е да се избягват изкуствените витамини и да си ги набавяме, като похапваме разнообразна, прясна храна, много плодове, зеленчуци, ядки, зърнени храни.

Забранени са заместителите на захарта. Бялата, рафинирана захар също е в списъка на нежеланите храни в менюто ни, но широко разпространените заместители съдържат химични съединения, които предразполагат към развитието на някои видове рак. Добре е да намалим максимално захарта, която и без това е един от основните фактори за развитието на гъбички, а в случаите, когато ни трябва, да ползваме черен шоколад, кафява захар, стевия или мед за подсладител. Идеален източник са и сушените плодове.

Повече от ясно е, че абсолютно забранени са алкохола, наркотичните вещества и цигарите. Всички те са огромен източник на токсини, които тровят тялото безвъзвранто, сриват имунната система на бебето и майката и са врата към много болести.

Трябва да избягваме рентгенови снимки през бременността. Те не са фатални, но все пак съществува риск от увреждане на нервната система на детето, ако лъчението е неколкокранто и във високи дози. По-специално от третата седмица на бременността до деветия месец не е препоръчително да правим рентгенови снимки.

Ваксините са абсолютно забранени по време на бременност. По принцпип ваксините са изключително опасни за здравето на бебето и майката и в много развити държави те не са задължителни дори за новородените, а какво остава за бременни. В тях се съдържат белтъци от животински произход, изключително токсични химикали, които служат за консерванти на вируса и чужди за организма клетки.

Не бива да носим тежки предмети и да се пренатоварваме. Не трябва да вдигаме повече от пет килограма, тъй като натоварваме кръста и таза, а това е предпоставка за спонтанен аборт или преждевременно раждане. По същата причина и заниманията със спорт трябва да са сведени до плуване, пешеходство, йога, лек фитнес или гимнастика за бременни.

Не трябва да се изкушаваме от сурови или недосварени яйца, както и меса, които не са минали сериозна топлинна обработка. Опасността се нарича токсоплазмоза и може да се окаже фатална за детето.

С кафето и черния чай не прекаляваме. Те преминават през плацентата, така че плода поема количества кофеин, които са вредни за него.