В проучване, публикувано в престижния Британски медицински журнал, се твърди, че раждането у дома може да е по-сигурно от това в болница. Във Великобритания то излиза и с около 400 паунда по-евтино.

Не е тайна, че и у нас има жени, които избират да родят вкъщи. Анкета на Dir.BG обаче показва, че за повече от 70% от гласувалите то е крайно неприемливо.

Според 35.7% от гласувалите жените, които раждат у дома без лекарско наблюдение са напълно безразсъдни и поставят на карта живота си и този на плода. 28.26% пък не виждат причина родилките да не се възползват от модерните удобства на болничното обслужване, като се връщат векове назад. 9.94% са на мнение, че трябва да забранят със закон подобна практика.

21.43% подкрепят практиката да се ражда у дома, стига процедурата да протича под лекарско наблюдение. 2.94% смятат, че това е алтернатива, при условие, че отношението към родилките в болницата е лошо и само 1.72% смятат, че това е най-доброто за майката и бебето.

Според Олга Дукат, сертифицирана дула и инструктор за подготовка за раждането към Childbirth International, основател на Център "Естествени идеи", създател на сайта doula.bg и доброволен консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ рискът, който поема бъдещите майки с домашното раждане без лекарско наблюдение, е огромен. "Те го правят без медицински екипи, съвсем сами, не могат на никой да разчитат, не могат да преценят дали има проблем с бебето... Тези жени вземат това решение заради ситуацията в болниците: отиваш там, правят ти клизма, обръсват те, разделят те от близките ти хора, правят ти куп неща без да те питат, не ти дават да ядеш, да пиеш, да се движиш, взимат ти бебето веднага, пак без да те питат... За някои жени раждането е събитие толкова интимно, че те просто не могат да направят този компромис. Затова поемат този страшен, огромен риск. Просто системата ги принуждава. В другите държави има домашно раждане, законово регламентирано, има си подготвени медицински екипи, готовност за много бързо реагиране. И в такива условия домашното раждане е толкова безопасно, колкото и болничното. Има много сериозни проучвания, които го показват. Но когато човек е сам, рисковете са просто огромни."