Идеята за това не е никак нова - от древни времена жените са си помагали по време на раждането. В съвременния свят обаче на раждането все повече и повече се гледа като на медицинско събитие и често жените раждат сред непознати хора, без да могат да разчитат на тази ценна подкрепа. В противовес на тази тенденция преди около 30 години в САЩ се заражда професията дула, която днес съществува във всички развити държави по света. В България раждането с дула е възможно от 2010 г. и професията тепърва навлиза.

Обучението на една дула отнема около година. Най-общо казано обучението на дулите включва физиология на бременността и раждането, комуникационни умения и разнообразни техники за обезболяване по време на раждането, такива като дишане, релаксация, масаж и други. Важно е да се знае, че дулите не са медицински лица - те имат познанията за всички медицински процедури и интервенции, които биха могли да се наложат по време на раждането, но те самите не са обучени да ги прилагат.

Доскоро беше възможно да се обучиш за дула единствено в чужбина. Но вече и в България се провеждат курсове за дули, като следващият такъв курс ще се проведе на 12 и 13 май в Център "Естествени идеи". Сертификацията на дулите включва няколко стъпки: практически двудневен семинар с международни лектори, изпит по физиология, прочитане на книги и гледане на филми от препоръчан списък, есе и присъствие на две раждания.