"Ние знаем, че някои мъже страдат от безплодие, тъй като спермата им не може да "активира" яйцеклетките. В частност, техните сперматозоиди могат да се долепят към повърхността на яйцеклетките, но нищо не се случва, тъй като в тези клетки липсват пълноценни молекули PLCz, критично важни за следващите крачки в процеса на развитието на бременността" пояснява ръководителят на групата биолози Тони Лай от университета в Кардиф (Великобритания).

Тони Лай и неговите колеги отдавна изучават проблема с мъжкото безплодие, като експериментират със сперматозоиди и яйцеклетки на животни. Преди те откриха, че мишки страдат от безплодие, тъй като в спермата им отсъства протеинът PLCz. По-нататъшни проучвания показаха, че това вещество е необходимо за инициализацията на специални механизми в яйцеклетките, подготвящи ги към сливане със сперматозоидите.

В новата си работа биолозите са се опитали да оживят дефектна мъжка сперма с помощта на молекули PLCz, вкарани в женски яйцеклетки и в обкръжаващия ги физиологичен разтвор. Блгодарение на усилията на учените дефектните сперматозоиди са се прикрепили към яйцеклетките, предали са генетичния материал и са стартирали процеса на развитие на ембриона. Методът може да се използва само за медицински цели при изкуствено оплождане в епруветка, пишат от БТА. Все пак откритието дава надежда на семейни двойки, които не могат да се сдобият с деца заради липсата на PLCz в спермата.