Първата година от майчинството е истинско предизвикателство за всяка жена. Изпълнена с щастие, безсънни нощи и много изненади. Често се случва да сме неподготвени за новостите, които ни очакват. От MissBloom събраха ценни съвети за жените, които посрещат първо дете:

1. Не се сравнявайте с другите майки

Хората са различни по природа и е естествено да имат различни мнения по въпроса за възпитанието. Ако се чувствате притеснена всеки път, когато установите някоя разлика, вероятността да направите грешка е много по-голяма. Детето може да усети безпокойството ви, а най-доброто за него е спокойна майка. Търсете отговори за нещата, които не знаете, без да се упреквате и самообвинявате. Не се опитвайте да бъдете супергерой.

2. Доверете се на инстинктите си

Важното е да различите интуицията си от насадени предразсъдъци и страхове. Ако усещате, че искате да вземете бебето до вас и да го гушкате, докато спи, направете го. Ако чувствате, че не е правилно да оставяте бебето да плаче, докато само спре, утешете го веднага. Още повече, че последните проучвания показват, че е много важно детето да не бъде оставяно да плаче само в креватчето през първата година от живота му.

3. Внимавайте с излишните вещи

Няма нужда да го обсипвате със скъпи дрешки и безброй играчки. Бебето израства дрешките за седмици! Спестявайте пари за периода след първата годинка, когато то ще разбира повече и ще има нужда от повече неща. С времето разходите нарастват.

4. Запазете спокойствие

Ако искате спокойно бебе, което ви оставя да спите нощем, се опитайте да бъдете спокойни и да не се ядосвате за глупости. Излъчвайте спокойствие, защото децата усещат емоциите на възрастните.

5. Не забравяйте половинката си

Често се случва бебето да се превърне в целия свят за една майка. И няма нищо лошо в това. Но се опитайте да не разкъсвате връзката с бащата от липсата на близост и споделени емоции. Точно сега трябва да е най-вълнуващият момент за вас и вие двамата трябва да го споделите.

6. Изградете навик за лягане в определен час

Слагането на бебето да спи в един и същи час ще направи живота по-лесен и за вас, и бебето. По този начин то ще се приучи на режим и ще ви е много по-лесно в трудното ежедневие, изпълнено с множество задачи.

7. Наслаждавайте се на времето, прекарано с бебето

Не си мислете "Нямам търпение да дойде моментът, когато той/тя ще може сам да...", защото когато този момент настъпи, има голяма вероятност да си кажете: "Иска ми се да е пак бебе." Времето лети и най-доброто, което можете да направите е да се насладите на това, което ви предлага всеки един миг.

8. Подбирайте битките

Ако се впрягате за всяко едно нещо и се притеснявате или спорите с детето си, ще прекарате целия си живот в борба. Търпението е изключително важно, особено, когато станете родител.

9. Четете

Четете, четете, четете. Това е най-доброто, което може да направите, за да се образовате в материя, която ви е била далечна - майчинството.

10. Не забравяйте себе си

Колкото и да сте фокусирани върху новата роля в живота си, не забравяйте, че трябва да обръщате внимание на себе си - на физиката си, на щастието си, на хармонията на душата. Едно щастливо и спокойно дете расте в щастлива среда. Затова вие не трябва да пренебрегвате нещата, които ви карат да се чувствате добре - ходете на фитнес, отдавайте се на хобитата си, излизайте с приятелки...