Финалът ще протече под наблюдението на 675 полицаи в курорта Нуса Дуа, в южната част на острова. Посланиците на САЩ, Великобритания и Австралия предупредиха сънародниците си за евентуални атентати срещу състезанието, без да уточняват подробности. Полицията засега твърди, че не е наблюдавала нищо особено.

В последните месеци хиляди радикални ислямисти протестираха срещу домакинството на конкурса из различни градове на Индонезия. Финалът трябваше да бъде в столицата Джакарта, но от съображения за сигурност властите го прехвърлиха на Бали. Този райски остров с хиндуистко мнозинство се отличава от останалата част от страната, основно мюсюлманска. Местните жители са свикнали със западните нрави на туристите и не се дразнят от оскъдните облекла на красавиците, които породиха гнева на радикалните ислямисти.

Миналата година конкурсът Мис Свят се проведе в Китай и китайката Юй Вънся спечели титлата. Сега финалът ще се излъчва по телевизията в 180 държави. България е представена от Нанси Карабойчева, която е на 20 години.