През 19 век търговията и производството на обувки претърпява сериозни иновации, не само по отношение на практичността и комфорта, но и във външния вид. Преди масовото производство на индустриалната революция, обувките за двата крака били еднакви. През 80-те години на 19 век започват да се правят обувки за левия и десния крак. Обувките били изработвани на ръка от обущари, но новите технологии довели до стандартизирани номера и широчина.

Благодарение на промените в индустралното производство, обувките станали по-достъпни и комфортни. Дамите можели да си позволят да притежават повече от един чифт, а производителите започнали да предлагат различни модели, които били подходящи за спорт, ежедневно облекло или вечерни тоалети. Това бележи и завръщането на сандалите. Вижте снимки >>

1825-1830

Снимка: Pinterest

През 19 век ботушите били основните и най-важни обувки. В началото на века се носели ниски токчета, а в края на века САЩ става световен лидер в производството на обувки.

Дървени обувки, налъми и сабо са носени от работниците и селяните още от Средновековието.

Прародителите на кецовете и тенис обувките са били разработени в Англия. Те се появяват през 1830 година и са направени от плат и вулканизирана гума. Те са наричани "пясъчни обувки", защото са се ползвали за плаж. Горната част от обувката е била прикрепяна с каишка и катарама.

В средата на 19-и век "обувката за крокет" имала вулканизирана гумена подметка, но била прикрепена с дантели. Тези ранни маратонки били по-удобни от твърдите кожени ботуши и по-проветриви, благодарение на памучни платове отгоре.

През 80-те години на 19 век гумената подметка била издигната над пръстите, за да предотврати разкъсването на плата.

Едва през 1917 г. думата "кецове" се използва в рекламата. Те били по-безшумни в сравнение с кожените обувки.

Кецове, маратонките или ежедневни спортни обувки се развиват в най-разнообразни модели 20 век. През 1917 година се появяват Keds - първите масови кецове, през същата година маркиз Конверс представя Converse All-Star - високи баскетболни обувки.

Converse 1920

Известният баскетболист Чарлз Тейлър толкова харесал Converse, че става част от маркетинга и промоцията на обувките. През 1923 г. името му се появява на кецовете. Хората започват да наричат популярните кецове Chucks. Te са много модерни и до ден днешен.

През по-голямата част на 19-и век обувките са в черно, кафяво, бяло и бежово, но през 20-те години на 20 век със скъсяването на полите, обувките били изложени на показ и съответно били произвеждани в различни цветове, но цветните обувки били предимно за дневно облекло.

Въпреки Голямата депресия, модата в обувките бележи своята експлозия през 30-те години. Именно тогава се завръщат и сандалите, които не били ползвани хиляди години, защото се смятало за старомодно. Платформи с коркови подметки, високи токчета и обувчици, изработени от кожа и коприна.

Избухването на Втората световна война води до ограничения върху използването на кожа заради армията. Изработват се подметки от дърво и корк с горна часто от изкуствена кожа, плат и рафия поради липсата на кожа. Разпределението на материалите за производство на обувки създава условия за търсене на сандали и еспадрили, както и обувки, отворени на пръстите.

В късните 50-те години на 20 век се появява италианското токче или стилето.

През 60-те години на миналия век ново желание за комфорт и здрави крака сриват авторитета на високите токчета. Те карат крака да се плъзга напред, като натискат пръстите в предната част. Ходенето на високи токчета се оказва доста травмиращо и води до счупени глезени.

Ботушите се завръщат като се разпространяват и модели от казашки тип, както и ниски бели боти за танци.

През 70-те години се завръщат платформите. Но за разлика от миналото модата не диктува конкретен стил. Жените носят всякакви обувки, съчетаващи новите постижения в комфорта и маркетинговите трикове с участието на знаменитости.

Същото важи и днес. Въпреки завръщането на острите стилетос, всички стилове са на мода. Възраждането на ретрото и винтиджа дава поглед към историята на обувките. Ако влезете в произволен магазин, ще намерите всичко - ботуши, кецове, римски сандали, чехли, високи токчета, мокасини, сабо и т.н.