Изборът на дрехи никога не приключва бързо. Често ни трябват поне няколко часа за покупката на две-три блузи или тениски, но за това си има причина. Ние сме притеснени от кройката, не знаем дали моделът ни стои добре или пък имаме някакви съмнения относно материята и нейното качество. И докато понякога избраният от нас панталон или риза, сякаш е шит лично за нас, то друг път са необходими компромиси. Но така ли трябва да е това?

Всъщност, компромисите не винаги за задължителни. Особено, ако купувате дрехи със сертификат. Така вие си гарантирате, че размерите отговарят на описаното, че обувките ви са кожени или пък, че якето ви не е от животински продукти, в случай че сте веган.

Сертификатите гарантират и качеството на материята, както и издръжливостта ѝ на износване.

Добрият текстил се познава именно по сертификатите. Но тук може да настане голямо объркване. Ориентирането е трудно, дори да знаем основните имена. В този случай може би е най-лесно да търсим за наличието на надписа Oeko-Tex по етикета, опаковката или описанието.

Oeko-Tex е международна асоциация от независими институти, която тества текстилни изделия и производствени процеси. Тя дава няколко различни сертификата за безопасност на текстила. Най-разпространеният е Standard 100 by Oeko-Tex. Институтът Hohenstein е сред основателите на асоциацията.

Повече за това кои са реномираните сертификати за качество може да научите тук.

Кои са дрехите със сертификат

Дрехите със сертификат са с гарантирано качество

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Сертифицирането от престижни институти е труден процес изискващ време, за да могат да се проведат различните физични и химични тестове на текстила. Положителният резултат не винаги е гарантиран, затова тази стъпка крие и рискове за производителя. Големите компании обаче са готови да я предприемат, за да имат гаранция за качеството на своите дрехи.

Наличието на сертификат е белег, с който те могат още веднъж да покажат, че тяхната продукция е различна от останалите и наистина качествена.

Дрехите със сертификат са по-качествени. Обикновено зад тях стои бранд, които иска да името му да се превърне в синоним на качество. Компанията иска да покаже, че е наистина загрижена за своите потребители и желае да им предложи най-доброто.

Къде да ги намерим

Дрехите в LIDL са сертифицирани от водещи европейски институти за качество и въпреки това са на достъпни цени

Дрехите със сертификат могат да се открият в големите вериги или пък в специализираните магазини. В LIDL например над 90% от текстила разполага с престижни международни сертификати.

Дрехите, които може да откриете там със сигурност отговарят на размера си и ще ви паснат, защото са тествани от немския институт Hohenstein. Материалите им са качествени, безопасни и здрави, а това е потвърдено от водещи европейски лаборатории.

Всъщност, дори предпазните маски за лице в LIDL са сертифицирани от Oeko-Tex. Това означава, че те са изработени от безопасен хипоалергенен материал, а качествата им са доказани при лабораторни тестове.

Що се отнася до дрехите и облеклото - предимствата на сертфицирания текстил са големи. Материята не избелява при пране, приятна е за кожата, а кройката ни пасва.

Магазините на LIDL са място, където лесно може да откриете сертифицирани дрехи и текстилни продукти с доказано качество и на достъпни цени.

 

*В материала има продуктово позициониране