В началото на вечерта Оскарите за "Операторско майсторство", "Сценография", "Визуални ефекти", "Звук" и "Монтаж на звукови ефекти" отидоха при "Изобретението на Хюго", обезкуражавайки конкуренцията.

Призовете за "Костюми" и "Грим" грабнаха съответно черно-белият филм "Артистът" и "Желязната лейди".

Голямата победа за "Артистът" обаче дойде с наградата за "Режисура". Мишел Азанавичус спечели първия си Оскар, който му бе връчен от Майкъл Дъглас.

Малко по-късно чаровният французин Жан Дюжарден покори сцената, танцувайки степ, за да получи наградата си за "Актьор в главна роля".

На края на церемонията "Артистът" срина конкуренцията, грабвайки престижното отличие за "Най-добър филм".

Номинираната 17 пъти за Оскар Мерил Стрийп ("Желязната лейди"), триумфира
с третия си приз за "Актриса в главна роля". Тя се пошегува, че вероятно половин Америка в момента си е казала "О, не. Пак ли тя". Мерил се просълзи, отправяйки благодарности към мъжа си, наричайки го "най-ценното нещо в живота си" и подчерта, че за нея най-важни са приятелствата и забавлението от снимането на филми в сплотен екип.

Октавия Спенсър ("Южнячки") също се разплака и едва се качи на сцената от вълнение, след обявяването й за победителка в категорията "Актриса в поддържаща роля". Тя благодари на Академията, че я е събрала с най-горещия мъж в залата, презентаторът на наградата Крисчън Бейл.

В категорията "Актьор в поддържаща роля" 82-годишният Кристофър Плъмър (“Новаци”) постави рекорд, ставайки най-възрастният актьор, спечелил Оскар.

Призът за "Оригинален сценарий" спечели Уди Алън ("Полунощ в Париж"), който не присъства на церемонията. Наградата за "Адаптиран сценарий" отиде при “Потомците”.

В надпреварата за "Чуждоезичен филм", от която българският "ТИЛТ" отпадна сравнително рано, триумфира “Надер и Симин: Раздялата” от Иран.

Вижте снимки от церемонията >>

Още победители:

Монтаж - “Мъжете, които мразеха жените”
Анимационен филм: - “Ранго”
Документален филм - “Непобедим”
Оригинална музика - “Артистът”
Оригинална песен – “Man or Muppet”, на Брет Макензи
Късометражен игрален филм - “Брегът”
Късометражен документален филм - “Лице на спасението”
Късометражен анимационен филм - “Летящите книги на господин Морис Лесмър”