Отличието се дава на актрисата заради работата й в областта на борбата със сексуалното насилие.

Джоли стана почетна дама на най-изтъкнатия орден на свети Майкъл и свети Джордж заради работата й в тясно сътрудничество с британския Форин Офис. Актрисата и бившият външен министър на Великобритания Уилям Хейг заформиха необикновено професионално партньорство, докато участваха в кампания срещу сексуалното насилие в конфликтни зони. Те бяха домакини на 4-дневна световна конференция в Лондон по този въпрос.По време на събитието американският държавен секретар Джон Кери каза, че най-запомнящата се роля на Джоли трябва да бъде на "жесток и безстрашен защитник", отбелязва БГНЕС.

Почетната титла на Джоли, която се равнява на рицар при мъжете, се дава на хора, "които са направили нещо необикновено или са били на важна невоенна мисия в чужда държава".

"Да приема титла, свързана с външната политика, означава много за мен, това е нещо, на което искам да посветя кариерата си. Работата по Инициативата за превенцията от сексуално насилие с преживелите изнасилване е чест сама по себе си. Зная, че постигането на нашите цели ще отнеме цял живот и аз посвещавам своя живот на това", каза Анджелина Джоли.