На 9, 14 и 15 юни от 21 часа в клуб “Маймунарникав Борисовата градина може да гледаме документалния спектакъл „Установено при огледа”.

Той проследява трагедията от юли 2011 г., когато в столичния парк е намерено тялото на изнасилената и убита Яна Кръстева. Случаят влиза за дълго във водовъртежа на медийното внимание, но докато общественият интерес свършва с разкриването и наказването на извършителя, за авторите на „Установено при огледа“ това е само отправна точка.

В спектакъла всяка изречена дума е документ и нищо не е преувеличено, казват от екипа на студиото за документален театър „Vox Populi”. В рамките на една година внимателно изследват стотици страници съдебни документи по делото. Търси се максимална автентичност и чрез избора на място, където спектакълът ще се играе, а именно в клуба, където Яна прекарва последните си часове.

Публиката проследява историята през действията на разследващите полицаи, на медиите, на един журналист - гуру на цяло поколение, на политиците и обикновените хора. За да разпознае в тях патологиите на съвременното ни общество.

Център на спектакъла е историята на Пламен Трифонов – обвиняем за убийството на Яна, наричан от редица медии „клошар“ и „изверг“, обявен за убиец две седмици след трагедията лично от министъра на вътрешните работи от парламентарната трибуна. Пламен е държан четири месеца в ареста, а при излизането на ДНК-експертизите се оказва, че няма нищо общо със случая.

Режисьор на спектакъла е Неда Соколовска. Актьорите са Георги Налджиев, Николай Илчев, Стойка Стефанова, Любомир Любенов, Василия Дребова, Диана Енчева, Зоя Шопова.

Билети по 10 и 12 лв. ще се продават 1 час преди началото.

Спектакълът трае 90 минути и се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, и сътрудничеството на „Център за култура и дебат „Червената къща“.