"Понякога ме питат какъв дух трябва, за да се пребориш с това. Отговорът е "не ти трябва дух, а приятели, които го хранят". Ако ги нямаш си загубен", споделя Христо Мутафчиев на представянето на книгата на Яна Борисова "Да бъдеш Христо Мутафчиев". "Когато занимавам хората със себе си, предпочитам да ги занимавам с това, което мога да правя, а не с това, което не мога. Книгите не са моята стихия, но съм щастлив, че Яна Борисова беше в стихията си", казва той за авторката, с която освен колеги, са и много близки приятели.

Начинът, по който се почувствал, когато прочел книгата той назова с една дума - "глупаво". "Когато прочетох книгата се почувства леко отвит. Все едно някои ми беше отвил одеялото, почувствах хладен въздух, който нахлу в мен. Книгата е прекалено разголваща. Не очаквах, че съм бил чак толкова искрен. Мислих, че някои неща съм спестил, но в последствие се почувствах удовлетворен, защото разбрах, че ако искам да въздействам с това което правя, трябва да съм искрен", обяснява Мутафчиев.

Мутафчиев приема книгата като "наръчник на усмихнатия инсултаджия" и се надява, че тя може да помогне на човек, попаднал в подобна ситуация.