Съвети към родителите на първокласниците отправя седмица преди началото на новата учебна година Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), който е и директор на 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Откриването на учебната година за детето ще бъде най-вълнуващият ден, поне за следващите четири години, затова не закъснявайте, покажете на детето, че точността е важна. Изберете му специални дрехи, научете го, че облеклото е отношение, добро отношение. Разкажете му за училището, покажете му го и създайте много позитивна нагласа у детето към учителите, съветва родителите Диян Стаматов.

Той отбелязва, че родителите и първокласниците трябва да си направят снимки на входа на училището, защото след това детето ще заеме своето място сред другите деца, а и това може да се превърне в чудесна традиция.

Учебниците за първи клас не се връщат в края на учебната година, но е важно детето ви да се научи на отговорност и грижа към тях. Затова поставете им "облекла" - подвързии, най-добре такива, които се залепват за учебниците или ги облечете с картон. Пригответе, надпишете учебниците и тетрадките заедно с детето, така ще избегнете търсенето или връщането на случайно взети от някой ученик, съветва родителите председателят на училищните директори.

В първи клас децата пишат в тетрадки с големи квадратчета и в тетрадки с тесни и широки редове. Учителят ще ви каже колко ще са му необходими за учебната работа, но не забравяйте, ако искате да избегнете напрежението преди лягане, имайте винаги резервни тетрадки готови да влязат в употреба.

Диян Стаматов

Снимка: Елица Иванова/БТА, архив

През цялата година децата ще пишат с молив, химикалки няма да им трябват, затова не ги карайте да пишат с тях, по-добре се опитайте да ги научите сами да подострят моливите си. Няма никакъв шанс детето ви да опази всички моливи, флумастери, които сте му приготвили грижливо, затова не купувайте скъпи такива, но и не забравяйте, че за часовете всеки ден ще са му нужни лепило и ножичка. Затова към резервните тетрадки, може да добавите и лепило, казва Диян Стаматов.

Той е на мнение, че децата със сигурност ще предпочетат раница с любим герой, но освен да е красива, най-важното е тя да бъде лека, удобна, с няколко прегради, за да може всяко нещо да има свое място, пише БТА. Не отлагайте да научите детето си само да подрежда чантата си, така то ще стане отговорен и организиран човек. В класните стаи има шкафчета за всяко дете - личното пространство в голямата магия наречена училище, отбеляза Стаматов.

"Класната стая е най-безопасното място за вашето дете, в нея учителят е и родител. Нека детето ви расте сред книги, приятели и игри. Сред любимите учители! И най-важното - първи клас е времето, в което детето ви ще формира своето отношение към знанието. Бъдете подкрепящи към детето си, но и към учителя, към училището, защото те заедно са пътят към неговия успех. Бъдете до него - всеки ден, всяка вечер. И не забравяйте, учителят е новият герой на детето ви! Вслушвайте се в него! И с вас е било така! Просто сте пораснали! Каквато и промяна да има в живота ни, училището е започвало така. Ще започне и тази година по този мил начин! С обич, отношение и вяра в доброто!", казва председателят на СРСНПБ.

Снимка: iStock by Getty Images