Те дадоха началото на 60-ия песенен конкурс "Евровизия", който ще се състои в австрийската столица тази седмица, съобщи РИА "Новости".

На всеки три минути на прочутата ул. "Рингщрасе", опасваща историческия център на Виена, срещу кметството спираха автомобили с цветовете на "Евровизия", а от тях излизаха претендентите за наградата. Очакваха ги стотина репортери от едната страна и не по-малко фенове от другата.

Първият полуфинал на "Евровизия 2015" ще се състои на 19 май, във вторник. Вторият ще е в четвъртък, на 21 май. Финалът на песенния конкурс е насрочен за 23 май, в събота. За песенния конкурс в австрийската столица вече са пристигнали над сто акредитирани журналисти от различни страни. Очаква се тези дни броят им да нарасне на над 150. Те ще отразяват събитието за 85 държави.

Журналистите ще бъдат настанени в концертно-спортния комплекс Щадхале, където ще се проведе конкурсът. Тук са репетициите, състояха се и първите пресконференции на участниците в "Евровизия".

Обществената австрийска телевизия ORF обяви конкурс за избор на мото на конкурса, което трябваше да отговаря на посланието на тазгодишната победителка Кончита Вурст: "Толерантност без граници". От стотиците предложения организаторите избраха за мото израза "Създаваме мостове", който като червена нишка ще съпътства всички прояви по време на конкурса.

Мащабите на организацията поразяват. За конкурса работят 800 души персонал, като към тази бройка не влизат охраната и тези, които се грижат за прехраната. Към тях трябва да бъдат добавени и още 800 доброволци. Една от особеностите на конкурса във Виена е големият брой съпътстващи прояви. Тези дни в различни клубове на австрийската столица бяха организирани партита под егидата на Евровизия и под лозунга "Създаваме мостове".