На вековния юбилей на българското седмо изкуство е посветено 33-ото издание на "Златна роза", каза за БТА директорът на фестивала Иван Попйорданов.

В конкурса за пълнометражни филми ще бъдат представени 13 нови заглавия, от които шест премиерни за българския екран - "Докато Ая спеше" на Цветодар Марков, "С лице надолу" на Камен Калев, "Семейни реликви" на Иван Черкелов, дебютните "Сняг" на Венцислав Василев, селекциониран на Варшавския фестивал, "11-и А" на Николай Колев и "Жажда" на Светла Цоцоркова, селекциониран на фестивала в Сан Себастиан.

В конкурсната програма са общо седем дебюта - останалите са "Виктория" на Майя Виткова - първото участие на наш пълнометражен филм в конкурса на фестивала в Сънданс, "Събирач на трупове" на Димитър Димитров, "Жената на моя живот" на Антоний Дончев, "Имало едно време един уестърн" на документалиста Борис Десподов със специалното участие на Клаудия Кардинале.

"Каръци" на Ивайло Христов идва на "Златна роза" с голямата награда от тазгодишния Московски фестивал.

В конкурса за късометражни филми има 17 заглавия. В информационната програма са 11 късометражни филма, два пълнометражни с независимо финансиране - "Дяконъ Левский" на Максим Генчев и "Момичето от низката земя" на Ники Станчев и три международни копродукции, получили финансиране от НФЦ - румънските "Аферим" на Раду Жуде и "Защо аз?" на Тудор Джурджу и унгарският "Мама и другите шантавели в семейството" на Ибоя Фекете.

Председател на "голямото" жури е носителят на "Златна роза" от предишния фестивал - в случая режисьорът Стефан Командарев, отличен за "Съдилището", който е и българското предложение за номинациите за "Оскар" за "Чуждоезичен филм".

Актьорите Цветана Манева, Явор Милушев, Доротея Тончева, Ицко Финци, Никола Анастасов, Жоржета Чакърова, художникът Георги Тодоров - Жози, режисьорите Иван Ничев, Людмил Стайков, Радослав Спасов, Георги Стоянов и Киран Коларов, които са и в журито, са специални гости на "Златна роза".

Любими комедии и детски филми с безплатен вход

"Тримата от запаса" на Зако Хеския, "Топло" на Владимир Янчев, "Двойникът" на Николай Волев, "Адио, Рио" на Иван Андонов са в ретроспективата "Любими български кинокомедии". Малките зрители ще видят "Таралежите се раждат без бодли", "С деца на море" и "Куче в чекмедже" - в панорамата "Детските филми на Димитър Петров". Прожекциите са в зала "Европа" на Фестивалния и конгресен център (ФКЦ) - Варна, от 3 до 5 октомври.