Класацията е съставена след анкета сред 1000 почитатели на киното. Допитването е направено от веригата киносалони "Одеон" във Великобритания по случай Световния ден за защита на животните.

В списъка намират място любими на не едно поколение екранни представители на животинското царство - от анимационни герои до говорещи марионетки. На първо място в класацията с 22 процента от гласовете е шотландското коли Ласи. Следват рибката клоун Немо от хитовата анимация "Търсенето на Немо" на "Дисни"/"Пиксар" и Топ Кет - главният персонаж от едноименната анимационна поредица.

Четвърта и пета позиция заемат съответно еленчето Бамби от "Бамби" и женският кокер шпаньол Лейди от "Лейди и Скитника". В Топ 10 на любимите екранни животни на британците намират място още Мечо Пух, бездомният Скитник от "Лейди и Скитника", кучето Марли от комедията "Марли и аз", Бетовен от филмовата поредица за приключенията на симпатичния санбернар и рибката Дори от "Търсенето на Немо" и самостоятелната лента за приключенията й "Търсенето на Дори".

Сред любимите екранни представители на животинското царство се класират също мечокът Балу от "Книга за джунглата", ленивецът Сид от анимационната поредица "Ледена епоха", лъвът Симба от "Цар Лъв", мишлето Стюарт Литъл, прасенцето Бейб, пандата По от поредицата "Кунг-фу панда", жабокът Кърмит.