Приходите от холивудските филми в Северна Америка са намалели с 80% през 2020 г. заради затворените през пандемията от Covid-19 киносалони.

Хиливудските студиа се въздържаха да пуснат на екран десетки нови филми в тези условия.

Приходите от продажба на билети в киносалоните в Северна Америка миналата година са били 2,2 милиарда щатски долара при 11,4 милиарда през 2019 г., установи компанията "Comscore". Това е най-ниската сума от почти 40 години. Предишните най-ниски приходи в северноамериканския бокс-офис са от 1981 г. - 918 милиона долара. Това е годината, когато "Супермен II" е най-доходоносният филм.

"Comscore" не разпространи данни за приходите в киносалоните по света за 2020 г., но според "Variety" те са спаднали с около 71%.

Киносалоните по цял свят бяха затворени заради пандемията през март. Това доведе и малки, и големи вериги киносалони до ръба на банкрута, припомня БТА. В най-големите пазари за кино в САЩ - Лос Анджелис и Ню Йорк, киносалоните още са затворени.

Излизането на екран на 274 филма, сред които блокбастъри като "Смъртта може да почака", "Топ Гън: Маверик" и деветият "Бързи и яростни" беше отложено за 2021 г. Затова "Лоши момчета завинаги" на "Sony Pictures" остана най-доходоносният филм в Северна Америка за 2020 г. с приходи от 206 милиона долара в киносалоните. През 2019 г. "Отмъстителите: Краят" беше на тази позиция с 858 милиона долара.

Трилърът "Тенет" на "Warner Bros.", от който се очакваш да изкуши зрителите да се върнат в киносалоните през лятото, донесе едва 58 милиона долара в САЩ и Канада.