Барабененото соло на Родни Иларза подгря публиката за нещо голямо. Нареждан от критиката сред петимата най-добри пианисти на всички времена, Чучо Валдес, заедно със собствения си бенд, нареди зала 1 на НДК редом до световните "Карнеги Хол", "Кенеди център", "Линкълн център", "Холивуд Боул" и др. В началото той сърцато поздрави на български с "Добър вечер, България!", а публиката отвърна с бурни аплодисменти.

И по стъпките на Чучо, тактувайки с черно-белите клавиши на пианото, чухме както тих джаз, така и горещи кубински ритми от последния му албум "Chucho`s steps", а и няколко от най-добрите му творби досега. В латино- и афроритмите пригласяше вокалът Дрейзър Бомбале, който показа завидни танцови умения. Перкусионистът Яролди Роблес и басисът Гастон Перелада, който пък заменяше баса с чело, доказаха защо светът ги познава и се поклаща в такт, когато чуе Афро-кубан месънджърс. Вижте снимки от концерта >>

71-годишният Чучо Валдес излезе три пъти на бис. В една от кратките паузи, с които опитваше да залъже искаща още музика публика, че шоуто е приключило, на сцената се качи Йорданка Христова. Любимката на Куба подари на музикантите шоколадови рози. С нея на сцената се качи и друга българска известна музикална личност - Бисер Киров. Да чуят латино-джаз легендата бяха дошли още и музикантите Васил Петров и Калин Вельов.

Въпреки че и преди е посещавал България, първият концерт на Чучо Валдес у нас стана благодарение на продуцентска агенция "БГ Саунд Стейдж" и посолството на Кралство Испания. С актуалния си албум "Chucho`s steps", Валдес обиколи света през миналата година, припомнят от БГНЕС. Сега и България стана част от неговата обиколка.