"Имало едно време... в Холивуд" бе един от най-очакваните филми не само за това лято, но и за 2019-та. Като негов голям фен, бях на първи ред в очакване на неочакваното. Куентин Тарантино показа на зрителите 1969 г.- последните години на Златния век на Холивуд в Лос Анджелис. Филмът е непредсказуем от първата до последната минута, наситен е с ярки персонажи, развива се без конкретна сюжетна линия, а през цялото време се впуска от ретроспективни, мелодраматични истории до връщане в жестоката действителност. Гениален актьорски състав в лицето на Марго Роби, Ал Пачино, Кърт Ръсел, Дакота Фанинг. И за пръв път на един екран, рамо до рамо стоят едни от най-любимите актьори в киноиндустрията - Леонардо Ди Каприо (в ролята на Рик Далтън) и Брад Пит, превъплъщаващ се в каскадьора Клиф Бут. Тази продукция е тотално различна от всички ленти, които вървят в момента, както и от това, което досега Тарантино е подготвял за драгия зрител като мен, като вас... Този път той е обрано лаконичен, но детайлен в образите, изградени с фотографска точност. "Трудносмилаем" за всеки кино фен, свикнал да хрупа пуканки на поредната екшън фантастика. На повечето от тях дори може да им се стори "доста дълъг за гледане"... чух подобни коментари от минаващите край мен след прожекцията.

Преди да ядосам кинокритиците, нека не забравяме, че киното все пак е утопия, фикция, илюзия... Всички исторически истини са пречупени през призмата на въображението на големия режисьор, който доскоро определяха като "най-велик". В този филм Трантино пропусна да ни предупреди, че художественият му прочит не е такъв, какъвто ние сме свикнали да виждаме от него. Съвременната киноиндустрия ни научи да се радваме на роботи, екшъни с много кръв, на предвидими финали... А дали хепиендът в новия филм на Куентин не е просто коварна насмешка над действителността и очакванията, към култа на зададения ни кино-фокус?

Признавам си, не бях готова точно за тази интерпретация. Но сега си давам сметка, че е в пълното си право да интерпретира приказката по известната история, която разказва, по свой начин. Факт е, че Тарантино е вече институция, с която трябва да се съобразяваме. Неговите проекти са ексцентрични, целенасочено подготвени с голям размах, на каквито са способни само най-големите. Такива като него. Съвсем различен въпрос е дали ще го харесаме или не. Оставям това да прецените вие, заели местата си пред големия екран...

Ето и снимки на хората, които са реалните прототипи на образите във филма на Тарантино:

Марго Роби - Шарън Тейт

Снимка: © 12 + 1 / Adams Filmi

Марго Роби получи ролята на втората съпруга на режисьора Роман Полански - Шарън Тейт. Тя е била талантлива актриса и модел, но за съжаление става по-известна след трагичната си смърт. Шарън е убита от престъпната комуна на Чарлз Менсън.

Леонардо Ди Каприо (Рик Далтън) - Тай Хардин

Снимка: Once Upon a Time In Hollywood / Sony Pictures

Рик Далтън е измислен герой, но е вдъхновен от Тай Хардин - звезда от американските уестърни, добил популярност след главната си роля в нашумелия по онова време тв сериал - "Бронко".

Брад Пит (Клиф Бут) - Хал Нийдъм

Снимка: © Stroker Ace / Universal Pictures

Героят на Брад Пит - Клиф Бут, всъщност не е съществувал в реалния живот. Но емблематичният каскадьор - Хал Нийдъм, съществува и именно неговата история вдъхновява създателите на новия филм на Тарантино. Нийдъм е участвал в опасните каскади на 310 филма и 4500 телевизионни епизода. Най-рисковото нещо, което някога е правил, е скок от 9-метров перваз върху движеща се сценична кола.

Майк Мо - Брус Лий

Снимка: © Enter the Dragon / Warner Bros

Майк Мо участва в "Имало едно време... в Холивуд" с малка роля, но за сметка на това е в една от най-ярките сцени. Самият актьор признава, че в началото е бил разочарован от това как режисьорът е представил великия майстор на бойните изкуства във филма си. Но след време е разбрал, че образът на Брус Лий е жизненоважен за развитието на историята.

Люк Пери - Уейн Маундър

Снимка: © The Legend of Custer / 20th Century Fox

Филмът е особено важен за феновете на Люк Пери, който влиза в образа на Уейн Маундер. Може би си спомняте Пери, който бе звезда в тв сериалите "Ривърдейл" и "Бевърли Хилс, 90201" и почина през месец март, по-рано тази година.

Рафал Заверучан - Роман Полански

Снимка: © ASSOCIATED PRESS/East News

31-годишният поляк Рафал Заверуча беше перфектен кандидат за ролята на режисьора Роман Полански. Много малко хора са чували за Рафал преди този филм, но след като той вече може да се похвали впише "Имало едно време... в Холивуд" в биографията си и да се похвали с това, че е участвал в продукция на Тарантино, определено ще има сериозен кариерен тласък.

Деймън Хериман - Чарлз Менсън

Снимка: Once Upon a Time In Hollywood / Sony Pictures / © wikipedia.org

Чарлз Менсън е бил, може би, един от най-опасните престъпници в историята на САЩ. А години по-късно и един от главните злодеи на "Имало едно време... в Холивуд". Менсън е изигран от 49-годишния Деймън Хериман от Австралия.