При представителите на европеидната раса, например, косата расте средно с около 1 см на месец - или 0,035 см на ден.
 
Докато космените фоликули при хората от африкански произход са по-скоро със спираловидна форма, което води до по-бавен растеж на косата – с около 0,027 см на ден, или 0,8 см на месец, пишат от puls.bg.
 
Скоростта на растеж на окосмяване по други части на тялото се различава при хората и варира между 0,48 см и 1,5 см на месец.
 
Но за разлика от скалпа, растежът на космите на веждите и миглите „автоматично“ спира при достигане на 2 см, след което падат и са заменени с нови.
 
При мъжете брадата расте с приблизително същата скорост като тази на косата. Според някои нови изследвания темпото на растеж на брадата се ускорява след 40-годишна възраст. Причините все още са неясни.
 
Наскоро пък британско изследване успя да затвърди една от функциите на окосмяването по тялото ни. То предпазва повърхността на кожата от паразитите, категорични са експертите.
 
Независимо че човекът се изправя и започва да се облича, в хода на еволюцията е останала необходимостта да разполага със защитно средство срещу най-разпространените обитатели в жилището му – бълхи, въшки, кърлежи, постелни дървеници, което е не по-маловажно от защитата от студа. Тази необходимост обяснява и защо косата при човека става по-гъста, отколкото е при скалпа на маймуните.