Характерното и за петимата е, че категорично и яростно отричат пушенето, което все повече губи по точки с наближаването на датата на забраната му на обществени места в България от 1 юни, пише Монитор.

Може много „капацитети” да се шегуват с  възрастта на примата на българската поп музика Лили Иванова, но ще е по-мъдро критикарите й да се поучат от нейния железен режим. Особено ако искат да имат творческото й и житейско дълголетие. Примата ненавижда всичко вредно. От 10 години тя дори не яде месо, поддържа и форма с мед, домашно квасено мляко, сирене и яйца.

ТВ водещата Мартина Вачкова впряга и телевизията в борбата си срещу пушенето. Актрисата, която навремето често посягаше към папиросите, не е палила цигара от години. „Забранила съм у дома дори да се вадят цигари, не давам да се пали дори и на терасата. Вече съм върл противник на тютюна и ще посветя поредица от предавания за борбата с него”, заяви преди време  водещата на „Апартаментът” по БНТ. Друга важна задача пред нея била да откаже и колежките си от театъра от вдишването на цигарен дим. „Започвам с приятелката си Нели Топалова, на която цигарата й е все в устата”, казва Вачкова. Като начало й подарила електронна цигара, като се надява завинаги да я откаже от порока.

На винаги готовия да се пошегува Део изобщо не му е до майтап, когато настоява за пълна забрана за тютюнопушенето в България. „По чисто егоистични причини. Искам да съм здрав, искам да излизам, без около мен да се пуши. От друга страна, имам и алтруистични мотиви. Смятам, че чрез пълната забрана повече пушачи ще пушат по-малко, ще им се помогне по този начин. Мисля, че приемането на тази забрана би определила до каква степен сме европейци”, твърди той. „Никога не съм чувствал нужда да пуша, от малък ме дразни димът. И по гореизброените причини.“ Дори не ходи по заведения, защото там се пушело. „Писнало ми е от пушачи и въобще нямам какво да им кажа. Няма две мнения по въпроса. Пушенето трябва да се забрани на публични места и това е. Не може заради комфорта на едни хора други да си рискуват здравето. Тоталната забрана трябва да се приеме, това е положението”, отсича Део. Добре, че и Лора Караджова не пуши, че иначе какво би станало с любовта им.

Шоуменът и продуцент Слави Трифонов направо гони пушачите от екипа си или ги глобява с големи суми. Затова пък наистина успява да откаже някои от хората си от вредния навик. Говори се, че китаристът Цветан Недялков зарязал цигарите с помощта на иглотерапия. Той осъзнал, че не иска хем да се трови, хем да  плаща за това, и прибягнал до услугите на китайската медицина. Покрай папиросите зарязал също кафето и алкохола. Със стария като света метод на тоягата и моркова Слави постепенно успя да предизвика сред хората от екипа си траен интерес към здравословния начин на живот. Дори заклетият пушач Годжи отказал цигарите за половин година, но не успял да устиска и пак ги пропушил. „Той си е такъв, обича пороците” – споделила по негов адрес танцьорка от балета „Магаданс” с колеги.

Сексапилната и агресивна дама от „Стъклен дом” Яна Маринова ту избира русия, ту черния, ту червения цвят за косата си, но в едно е постоянна - отказа от цигарите. Когато била в първи клас, дърпала от време на време заедно с момчетата, защото още тогава си била мъжкарана. Веднъж решила да изпафка цяла цигара у дома, за да види как е. В този сюблимен момент обаче влязла майка й. Като видяла струйката дим, която предателски се виела над кръглия пепелник на масата, решила да даде урок на щерка си. Обяснението, че в цигарите има червейчета, които ти изяждат вътрешностите, те загниват и ти умираш, стресирало Яна така мощно, че и досега не е помислила да пуши.

Вижте снимки на заклетите непушачи >>