То обхванало 5100 участници на възраст между 45 и 84 години, които попълнили въпросници за психичното си здраве и оптимизма си.

Били взети под внимание също кръвното им налягане, индексът им за телесна маса, нивата на плазмената им глюкоза, на холестерола, физическата им активност, хранителният им режим и дали пушат или не.

"При индивидите, които са големи оптимисти, е два пъти по-вероятно сърдечносъдовата им система да е в отлично здраве, докато това не се отнася за участниците, които са песимистично настроени. Тази връзка остава значима дори когато се вземат предвид социо-демографски характеристики и данни за лошо психично здраве" - заяви ръководителката на изследването Росалба Ернандес от университета на Илинойс в Шампейн.

При оптимистите е с 50 % и 76 % по-вероятно сърдечносъдовата им система да е съответно в средно добро и отлично здраве в сравнение с участниците, които са песимисти. Песимистично настроените са с по-висок риск от инфаркт и инсулт. Резултатите от изследването са публикувани в "Health Behavior and Policy Review".