Въпреки че е с високо съдържание на наситени мазнини, консумирането на сирене в големи количества е безопасно и дори има предимства. Всъщност тези, които избягват млечните продукти, са изложени на риск от сърдечно заболяване, поради по-високите нива на лошия холестерол в организма, пише БТА.

Настоящи здравни указания препоръчват на хората да опитват храни с високо съдържание на наситени мазнини. От британската Националната служба по здравеопазване предупреждават, че мазнините в маслото, бисквитите и бекона увеличават нивата на лошия холестерол. Това съединение в кръвта помага на тялото да функционира правилно, според експертите. Когато има твърде много от него в кръвния поток, то може да се отложи по стените на артериите и да спре движението на кръвта.

За да проверят теорията за влиянието на млечните продукти, изследователи от Дъблинския университет проведоха опити сред 1500 участници. Резултатите показаха, че хората на нискомаслен режим са с по-голям риск от заболяване на сърцето поради високите нива на лошия холестерол.

Учени от Харвардския университет установиха също, че консумацията на сирене не е свързана с повишената телесна мазнина, нито с високото количество лош холестерол. Те установиха, че няма разлика в нивата на съединението при хора, които ядат много сирене и тези, които изобщо не се хранят с млечния продукт.

Според експертите от голямо значение са моделът на хранене и видът на другите храни, които приемаме, заедно със сиренето. Те добавят, че по-високият прием на млечни продукти се свързва с по-ниския индекс на телесна маса.