Обичате ли да пиете енергизираща чаша зелен чай когато станете, или успокояваща чаша лайка преди лягане? Чаят не е просто освежаваща напитка - той може да предложи множество ползи за здравето. Проучване от 2019 г. установява, че възрастните хора, които пият чай, имат по-здравословна когнитивна функция, в сравнение с тези, които не пият. Пиенето на чай също така е полезно за сърцето и подпомага загубата на тегло, тъй като чаят не съдържа натрий или калории. Днес ще ви запознаем с 10 вида чай, които помагат при различни здравословни проблеми:Advertisement

Чай за регулиране на кръвното налягане

Купи Този чай има мек, приятен вкус, благодарение на съставките от маслина, глог, липа и портокал. Редовното му пиене помага за понижаване и поддържане на кръвното налягане в нормални граници.

Чай, който намалява възпалението

Купи Черният чай има много ползи за здравето, включително при възпаление, сърдечни заболявания, диабет и може да намали потенциален риск от рак. Редовното пиене на черен чай е свързано с по-нисък риск от развитие на неврокогнитивно разстройство, като деменция, при възрастните хора, особено за възрастни жени.

Чай за добро храносмилане

Купи Чаят може да облекчи болката в гърдите и да помогне на хората с нарушения на хранопровода да преглъщат по-добре храната си, помагайки за отпускане на гладката мускулатура, разположена в долната част на хранопровода.

Чай за спокоен сън

Купи Ако се чувствате напрегнати преди лягане, помислете за чаша чай, която ще ви помогне да се отпуснете. Той не съдържа кофеин и ще ви подейства успокояващо и релаксиращо, помагайки ви да заспите по-бързо. 

Чай за добро кръвообращение

Купи Чаят съдържа антиоксиданти, които могат да подобрят кръвообращението. Те също така ви предпазват от свободните радикали, които могат да доведат до запушени артерии. 

Чай, който помага при цистит

Купи Много традиционни чайове могат да влошат пикочния ви мехур поради съдържанието на танини. Но подходящият чай или билкова инфузия може да помогне за облекчаване на възпалението на пикочния мехур, намаляване на болката в таза и облекчаване на тревожността.

Зелен чай

Купи Зеленият чай помага за поддържане на мозъчната функция и загуба на мазнини, намалява шанса за развитие на хронични заболявания като някои видове рак, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Чай при мигрена

Купи Лошото главоболие може лесно да съсипе деня ви и да изсмуче енергията ви, като ви затрудни да се съсредоточите върху каквото и да било, освен върху болката, която изпитвате. Чаят може да помогне за осигуряване на комфорт и облекчение на болката, когато страдате от силно главоболие.

Важно е да отбележим, че главоболието и мигрената не са едно и също нещо. Типичното главоболие обикновено продължава между половин час или няколко часа, "епизодът" на мигрена може да продължи няколко дни.

Чай при настинка и грип

Купи Топла чаша чай често е най-добрата превенция, когато установите, че се борите с настинка. Чаят има редица полезни свойства, включително засилване на имунната система, антиоксиданти, витамин С и антимикробни и антивирусни свойства.

Релаксиращ чай за деца

Купи Децата могат лесно да бъдат свръхстимулирани. Когато дойде време за лягане, този успокояващ чай наистина може да помогне, благодарение на своя нежен, успокояващ ефект, който насърчава релаксацията и съня.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.