Обикновено след прекалено ограничаващи и неправилно подбрани диети се наблюдава повторно възвръщане на свалените килограми и дори качване на нови.

Според резултатите от ново проучване, проведено от британски изследователи над  40% от жените, които се подлагат на диета, реално я приключват по-натежали, отколкото са били в началото.
 
Така нареченият йо-йо ефект може да варира от загуба и покачване само на няколко килограма до циклични промени на теглото, надвишаващи 20-25 килограма

Според експерти, при загуба на 9 килограма от теглото за период от три месеца, вероятността за възвръщане на теглото надвишава 60%. Периода от 21 дни след прекратяване на диетата се приема като критичен за повторното покачване на теглото, а  за да се адаптира организма към новите килограми са необходими още минимум 46 дни. Специалистите обясняват, че при всяко повишаване на теглото, се увеличава процентът на мастната тъкан, дори и ако след това свалите излишните килограми.

Диетолозите предупреждават, че йо-йо ефектът е изключително вреден за здравето. Те твърдят че стабилизирането на теглото е по-здравословно от цикличното му променяне, дори когато хората са с наднормено тегло. Според други специалисти цикличната промяна в теглото е вредна, колкото и свръхтеглото. Учените обясняват становището си с факта, токсините, отделящи се при разграждането на мазнини се изхвърлят от тялото чрез отделителната система и по този начин натоварват функцията на бъбреците и черния дроб.
 
Британските изследователи направили проучване сред 2000 жени на възраст между 18 и 65 години, а получените резултати показват че повече от  60% от дамите постоянно са на някаква диета и се опитват да се отърват от излишните килограми.

Като основен стимул за започване на диета дамите посочват това, изглеждат пред огледалото, приближаването на отпуската или снимките, които качват на сайтовете за запознанства в интернет. От значение също са и коментарите на приятелите, роднините или забележките на партньора им.