Здравата стомашно-чревна флора подсилва имунната система и държи цялото тяло във форма. 

С правилния режим можете всеки ден да се грижите за флората в червата, която често става жертва на нередовно и неправилно хранене, стрес, липса на движение, тютюнопушене, антибиотици. Именно чрез нея полезните вещества попадат в организма ни - около 100 милиарда "добри" бактерии живеят в червата. Когато функционират правилно, чрез тях получаваме витамин K, който регулира кръвното налягане, грижи се за правилното храносмилане и подсилва имунитета. Защото 80 % от имунните ни клетки се намират в лигавицата на червата. Ето как да се погрижим за тях:

Пробиотици

Можем да си набавим важните "бактерии" чрез храната. Те се съдържат в натуралното кисело мляко, приготвено по традиционната българска рецепта, киселото зеле, дрождите и ябълковия оцет.

Пребиотици

Пребиотиците са несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт без да се променят. Така те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата. За тази цел си хапвайте пълнозърнестите варианти на: хляб, макарони, мюсли, ориз.

Хит при фибрите са още лещата, бобът, грахът, нахутът, също и във формата на хумус. Към разнообразното меню добавете и орехи, независимо дали цели или смлени. Жените е добре да приемат 17 грама фибри на всеки 1000 консумирани калории, а мъжете - 13 грама на 1000 калории, съветват специалистите.

Това никак не е сложно. Можете да отметнете задачата с:

мюсли с горски плодове на закуска;

порция зеленчуци към обяда;

зеленчукова супа на вечеря.