Специалисти посочиха ползите от избягването на консумация на червено месо.

Те не оспорват факта, че редовната колоноскопия може да помогне да се предотврати рак на дебелото черво чрез своевременно откриване и отстраняване на предракови образувания. Смята се, че тя трябва да бъде започната на 45-годишна възраст от онези, за които има риск от развиване на заболяването.

Ново американско изследване показва, че човек може да намали този риск, като промени хранителния си режим. То обхванало 77 000 участници.

Лекарите знаят, че консумацията на червено месо увеличава риска от рак на дебелото черво, докато тази на храни с голямо съдържание на фибри го понижава. Настоящето изследване предоставя по-специфични данни за различни диети.

Вегетарианството може да намали риска от рак на дебелото черво с 19 процента и от рак на ректума с 29 процента в сравнение с невегетарианците - хора, които ядат месо поне веднъж седмично, пишат от БТА. Участвалите в изследването вегетарианци консумирали по-малко сладкиши, снаксове, рафинирани храни и висококалорични напитки. Хапвали повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки.

Защитният ефект все пак варира в зависимост от вида вегетарианска диета, отбелязват учените:

При песко-вегетарианците консумацията на риба и избягването на месо намалява риска от рак на дебелото черво с 43 процента.

При лакто-ово вегетарианците избягването на месо, но консумацията на яйца и/или млечни продукти понижава този риск с 18 процента.

При веганите избягването на месо, яйца и млечни продукти го намалява с 16 процента.

При полу-вегетарианците консумацията на месо по-малко от веднъж седмично понижава риска с 8 процента.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.