За да поддържаме здравословно тегло, а и здравословен начин на живот, са важни не само нещата, които хапваме, но и това как са приготвени те. Някои методи са по-вредни от други. Топлината може да разгради и унищожи 15 до 20 процента от някои витамини в зеленчуците - особено витамин С, фолиева киселина и калий.

Да се храните здравословно обаче далеч не означава да се откажете от любимите си храни. Те могат лесно да се променят, за да си осигурите по-здравословна алтернатива, при това по много различни начини.

Микровълнова печка

Доста от вас ще са изненадани, но тя също има своите ползи. Това може да е най-здравословният начин за готвене поради краткото му време на приготвяне, което води до минимално унищожаване на хранителните вещества.

Снимка: iStock/Getty Images

Печене

Освен хляб и десерти, можете да печете морски дарове, птиче месо, зеленчуци и плодове. За печене поставете храната в тава или съд, който може да е както покрит, така и непокрит. Печенето обикновено не изисква добавяне на мазнина към храната.

Гриловане

Когато правим барбекю, храната до голяма степен запазва своите полезни вещества, но както с всяко нещо, така и тук не е добре да прекаляваме с термичната обработка. Можете да гриловате почти всичко. Желателно е продуктът да не остава суров отвътре и изгорял от външната страна. Разбира се плодовете и зеленчуците също могат да се приготвят по този начин. Имайте предвид, че парчетата не трябва да бъдат твърде тънки. Това е особено важно за зеленчуци, които трябва да бъдат добре сготвени във вътрешността. 

Снимка: iStock/Getty Images

Сотиране 

Сотирането е техника на приготвяне на храните. При нея се използва много малко количество мазнина, но температурата на котлона трябва да е висока. Продуктите за сотиране трябва да бъдат нарязани на тънко. Това ще осигури по-бързото им готвене. Предимството на този метод е, че храната става много крехка.

Готвене на пара 

Без съмнение това е най-здравословният начин за приготвяне на храна, особено когато говорим за зеленчуци. Ако храната се приготвя на пара, в нея остават повече витамини и микроелементи, които имат по-богат вкус, отколкото ако са приготвени по друг начин. Продуктите могат да се обработят в съд за готвене на пара - месо, риба, морски дарове, яйца и зърнени култури. На пара се приготвят вкусни ястия и десерти. В уреда няма как продуктите да изгорят или да се получи неприятна черна коричка. Разбира се има и неща, които не са подходящи за готвене на пара, защото се превръщат в каша.