Гастроентеритите и ентероколитите са често срещан проблем през лятото. Острата диария и повръщането може да причинят сериозен дискомфорт и обезводняване, и да помрачат почивката ни по време на летните отпуски и ваканцията на децата.

 

ЗАЩО СЕ СЛУЧВА ВСИЧКО ТОВА ТОЧНО КОГАТО ИСКАМЕ ДА СМЕ СПОКОЙНИ, ДА СИ ПОЧИВАМЕ И ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ

 

  • Причината за увеличаването на стомашно-чревни инфекции през лятото са високите температури на въздуха, които създават изключително благоприятна среда за размножаване на патогенните бактерии особено в храната.

По време летните почивки се предпочита хранене на открито в ресторанти и заведения за улична храна, където условията за съхранение на продуктите може да не съответстват на изискванията. В резултат на това е много вероятно предлаганата храна да е бактериално замърсена. Това може да стане предпоставка за разпространение на чревни инфекции. Когато се храним навън е възможно да не усетим по вкуса или мириса, че продуктите са развалени, а в тях вече да има разможаващи се бактерии, които да са достатъчно, за да предизвикат редица здравословни проблеми.

  • Друг възможен източник на зараза може да е нередовното миене на ръцете преди хранене.
  • Къпането във водни басейни със замърсена вода също са фактори, които допринасят за лесното разболяване.

След като попаднат в организма патогенните бактерии се размножават, предизвиквайки различни неприятни симптоми. Колкото по-голям е броят на бактериите, толкова по-изразени са симптомите на стомашните разстройства.

Важно е да знаем, че броя на патогенните бактерии може да се контролира от пробиотичните бактерии в червата както и от имунната система.

Затова да не забравяме, че стомашно-чревните инфекции възникват най-често след:

• Консумация на заразени хранителни продукти

• Пиене на вода от съмнителни водоизточници;

• Консумация на месо, яйца или мляко от болни животни и птици, непреминали достатъчна термична обработка (при салмонела);

• Консумация на неправилно съхранявани храни (извън хладилник) и на такива с изтекъл срок на годност;

• Консумация на недобре измити плодове и зеленчуци.

 

Да си припомним симптомите, които могат да помрачат лятото ни

• Повишена температура, отпадналост, болки в ставите и мускулите, главоболие.

• На по-късен етап или едновременно с тези оплаквания се появяват гадене, повръщане и диария.Обикновено продължителността е 1-3 дни, но са възможни усложнения и доста по-дълъг и тежък период на протичане на инфекцията с обезводняване и сериозно влошаване на общото състояние.

• Най-честите бактериални причинители на летните стомашни разстройства са Salmonella typhi , Shigella dysenteriae, Еsherihia coli, Staphilococcus aureus.

За справяне с тези състояния най-често се прилагат Антибиотици, които със сигурност унищожават причинителите на летните инфекции.

Опасността обаче идва от възможността за развитие на резистентност на патогените към прилаганото лечение ( не повлияване при следващ прием на антибиотик).

Но още по-важно е, че възстановяването на правилната чревна флора след такава терапия е дълъг и труден процес и връщането до нормално общо състояние на организма става доста по-сложно.

Затова ПРОБИОТИЦИТЕ са неизменна част от пълното овладяване на проблемите.

Да не забравяме простичките препоръки валидни всяко лято

• Измиване с течаща вода на плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид;

• Задължително измиване на ръцете със сапун при приготвяне на храната, преди хранене и след ползване на тоалетна;

• Правилно хладилно съхранение хранителните продукти, особено тези от животински произход (месо, мляко, яйца) и добра термична обработка при приготвянето им;

• Да не се използват замърсени водоеми за спорт, риболов, къпане;

• Да не се пие вода от съмнителни водоизточници;

• Да не се употребяват консерви и храни с изтекъл срок на годност

• Увеличаване приема на ПРОБИОТИЦИ, за да подпомогнем тялото да се справи безсимптомно при консумация на замърсени храни и напитки.

Можем да се справим с тази опасност просто ако сме предпазливи и предвидливи. И може би най-разумно би било да добавим в багажа при пътуване ПРОБИОТИК, защото балансираната чревна флора способства нормалното функциониране на стомаха и червата.

Профилактиката с ПРОБИОТИЦИ подпомага организма да не допусне развитие на симптоми, които ще попречат на пълноценната почивка.

Добавянето на ПРОБИОТИЦИ към диетата, особено по време на тези рискови периоди, подсилват организма отвътре и помагат да останем здрави и спокойни.

ПРОБИОТИЦИТЕ са добрите бактерии, които размножавайки се в червата, дават възможност на тялото да функионира правилно.

Ако сме предпазливи по време на летните почивки спазваме добри хигиенни навици, внимаваме къде и с каква храна се храним, можем да се справим с нарастващата опасност от летните стомашни проблеми.

НАЙ-ЕСТЕСТВЕНИЯ НАЧИН ДА СИ ОСИГУРИМ БЕЗГРИЖНО И БЕЗОПАСНО ЛЯТО Е ПОДХОДЯЩИЯ ПРОБИОТИК

За да изберете точния пробиотик, който ще помогне на организма Ви да се справи с предизвикателствата на горещото време е важно да проверите :

• Какъв щам съдържа,

• Има ли доказателства за ползите от приложението му,

• Доколко при производството му са използвани стабилизатори, овкусители и други и химически агенти.

 

Лактобацилус Булгарикус GLB 44 е щам изолиран от цвета на българско кокиче и

отгледан в изцяло биологично-чиста, веган среда - зеленчуков сок.

Може да бъде полезен за хора страдащи от алергии към мляко и млечни продукти, както и за хора с непоносимост към глутен.

Лактобацилус Булгарикус GLB 44 е изследван и доказан в Лабораториите на Харвард срещу причинителите на стомашно-чревни разстройства.

Лактобацилус Булгарикус GLB 44 е по-голям по размер в сравнение с повечето други пробиотични бактерии, оцелява по-лесно и синтезира мощни бактреиоцини.

• При производството му не се използват химически агенти и други стабилизиращи съставки, които се използват традиционно в индустрията

Потърсете ПРОБИОТИК, който да бъде напълно безвреден и много полезен при срещата на организма с предизвикателствата на лятото.

 

*Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар.

* съдържание на Смартбио