Понякога може да бъде трудно да се разбере дали консумацията на алкохол е в рамките на нормалното, или вече е преминала границата и се приближава към пристрастяване. Предлагаме ви експертно мнение за какво да внимавате, за да не се превърне алкохолът в истински проблем.

Първоначалната фаза на пристрастяването е лесна за пренебрегване и по-късно става много по-трудна за справяне. Експерти посочват девет признака, че алкохолът се превръща в проблем за вас. Ако някой от тези сценарии ви звучи познато, може би е време да предприемете действия.

1. Пиете повече, отколкото сте планирали

Ако редовно си обещавате да не пиете повече от няколко чаши на парти, но не можете да се контролирате и да спрете навреме, време е да помислите. Това е сигнал за ранно предупреждение.

2. Увеличавате дозата

"Обичайната" доза алкохол вече не ви влияе както преди. Трябва да пиете много повече, за да постигнете желания ефект. Мозъкът ви се адаптира с течение на времето към алкохола и може да стане по-малко чувствителен към неговите ефекти.

3. Понякога жадувате за питие

Има моменти, когато толкова силно жадувате за напитка, че не можете да мислите за нищо друго, докато не изпиете нещо. Тази силна нужда или подтик може да бъде предизвикана от хора, места, неща, емоции или часове от деня, които ви напомнят за пиене.

4. Махмурлукът нарушава плановете ви

Разбира се, това може да се случи на всеки, но ако идвате от време на време с махмурлук, отменяте срещи, пропускате срокове или оставате късно в училище заради питие предния ден, това се превръща в проблем.

5. Вашето забавление се основава на употребата алкохол

През свободното си време не сте много привлечени от безалкохолни забавления и срещи с непиещи и не можете да си представите уикенда без чаша вино. Ако е така, време е да промените нещо в навиците си.

6. Вие сте запознати със симптомите на отнемане

Тъй като ефектите от алкохола изчезват, може да имате проблеми със съня, треперене, раздразнителност, тревожност, депресия, гадене или изпотяване. Алкохолът променя мозъчната ви химия и когато пиете много за дълъг период от време, мозъкът ви се опитва да се адаптира. Ако внезапно спрете да пиете, мозъкът ви трябва да се адаптира отново, причинявайки тези симптоми на отнемане.

7. Вашите близки се притесняват

Пиенето ви е довело до проблеми със семейството или приятелите. Криете алкохол или пиете тайно, за да не разстроите близките. Това е често срещан симптом на ранната фаза на пристрастяване и сигнал за промяна на навиците ви.

8. Попадате в опасни ситуации

Алкохолът ви е поставил в рискови ситуации като шофиране, плуване, сбиване, опасен секс или ходене в опасна зона. Дори да не се е случило нищо лошо, това е предупредителен знак.

9. Не изглеждаш добре

Подпухналостта и торбичките под очите, скучна кожа и "набръчкан" външен вид могат да бъдат свързани с дехидратация или висок стрес върху черния дроб, причинен от консумацията на алкохол.

Всеки от тези признаци може да сигнализира за проблем с алкохола. Време е да започнете да мислите за намаляване на алкохола или изобщо за него.

Може да си струва да потърсите помощ от лекар или психолог.