Нисковъглехидратен хранителен режим може да подобри някои от симптомите на множествена склероза, установи американско проучване, цитирано от електронното издание "Healthday".

Изследването е на учени от университета на Вирджиния в Шарлотсвил. Участниците са подложени на кето диета в продължение на шест месеца. Те съобщават, че умората и депресията намаляват, както и че се подобрява качеството им на живот като цяло.

"Проучването ни дава доказателство, че нисковъглехидратните диети, прилагани под медицинско наблюдение, са безопасни и се понасят добре през шестмесечния период. Освен това има клинични ползи за хората, които живеят с множествена склероза", каза авторът на изследването д-р Джей Никълъс Брентън.

В изследването участват 65 души с пристъпно-ремитентна форма на заболяването, която е и най-често срещаната. Тя протича с периоди на обостряне, последвани от ремисии. Доброволците преминават на строг нисковъглехидратен хранителен режим за половин година. Ежедневно се следи нивото на кетони в урината, за да се види дали пациентите се придържат към диетата. Кетоните се произвеждат от тялото, когато се изгарят мазнините. Данните сочат, че 83 процента от доброволците стриктно спазват хранителния режим.

Снимка: iStock by Getty Images

Участниците, които се придържат към кето диетата, имат по-малко телесни мазнини и констатират, че с около 50 на сто намалява умората и депресията им след шест месеца. Освен това в хода на проучването се подобряват резултатите, свързани с качеството им на живот и психично им здраве. Тези пациенти се представят и по-добре при тестовете, отчитащи уврежданията в резултат на множествената склероза, пише БТА. Например в началото на диетата участниците изминават средно около 500 метра при шестминутен тест за ходене, а в края й те вече успяват да преминат 530 метра за същото време.

Кръвните показатели, отчитащи възпаление, също се подобряват през периода на изследването, отбелязва доктор Брентън.

Как точно кето диетата подобрява симптомите на множествена склероза засега не е напълно изяснено.

Снимка: iStock by Getty Images

Изследователите предполагат, че е свързано със свалянето на килограми. Освен това нисковъглехидратните диети могат да намалят възпаленията и да помогнат за възстановяване на баланса на чревните бактерии на хората с множествена склероза. Някои чревни бактерии допринасят за възпаления, които се наблюдават при страдащите от това заболяване, отбелязва доктор Брентън.

Множествената склероза е автоимунно заболяване, което води до изтръпвания, умора, затруднява мобилността, влияе на психичното здраве и други проблеми, които могат да попречат на ежедневния живот. Засега не е открито лечение.