Учени от Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис откриха механизъм, който допринася за развитие на хронични заболявания при нарушаване на циркадните ритми.

Ген може да допринесе за развитие на рак при нарушаване на режима на съня.

Циркадните ритми са колебания в интензивността на различни биологични процеси. Въпросните колебания са свързани със смяната на деня с нощ, включително с обмяната на веществата, съня, бодърстването, приема и усвояването на храната. Известно е, че правилният циркаден ритъм удължава живота на организма и намалява риска от рак, а нарушаването на биоритмите предизвиква различни заболявания.

Учените установиха, че генът HNF4A, който кодира протеин, известен като хепатоцитен ядрен фактор 4-алфа (NR2A1), е тясно свързан с циркадния ритъм в някои органи, като черния дроб, бъбреците и червата. Протеинът NR2A1 блокира действието на гените CLOCK и BMAL1, които участват в регулирането на 24-часовия биологичен цикъл, пишат от БТА. Освен това NR2A1 се регулира от циркадните ритми. Мутациите на HNF4A водят до развитие на рядка наследствена форма на диабет, а нарушената регулация на гена - до рак.