Продължителната работа в офиса може да удвои риска от оплешивяване, сочат резултатите от изследване, цитирани от в. "Daily Mail".

Било установено, че мъжете, които работят над 52 часа седмично, оплешивяват 2 пъти по-бързо в сравнение с прекарващите по-малко от 40 часа седмично в офиса. Учените смятат, че главният виновник е свързаният с продължителната работа стрес.

Смята се, че става въпрос за първото изследване, което фокусира вниманието върху връзката между продължителната работа и оплешивяването.

Предизвиканите от стреса хормонални промени може да намерят своето отражение в различни части на организма. Хормоналният дисбаланс може да потисне растежа на космените фоликули в скалпа. Предишни проучвания показаха, че стресът кара имунната система да атакува тези фоликули, като причината за това все още е неизвестна. Смята се също, че стресът води до преждевременно преустановяване на активния растеж на косата и до оплешивяване.

Изследването на специалисти от Медицинския институт към университета Сунгкюнкван в Сеул, Южна Корея, обхванало 13 391 мъже на възраст между 20 и 59 години през периода 2013-2017 г. Участниците били разделени на три групи. В едната група се работело 40 часа седмично, в другата - 52 часа седмично, а в третата - още по-дълго. Били взети под внимание също фактори, като възраст, семеен статус, образователен ценз, месечни доходи, тютюнопушене. Учените констатирали, че продължителната работа е свързана с косопад.

В края на изследването оплешивяването в първата група било 2%, във втората - 3%, а в третата - почти 4%. Стресът е най-вероятният виновник, причинявайки увреждане на космените фоликули, предава БТА.

"Получените резултати разкриват, че продължителната работа е свързана с алопеция у мъжете", заяви ръководителят на екипа Сон Кьон-хун.

Резултатите от изследването са публикувани в Annals of Occupational and Environmental Medicine.