Петият бестселър на маестрото, издигнал трилър-фикшъна в неподозирани измерения, е продължение на "Шифърът на Леонардо" и излезе преди месец едновременно в САЩ, Великобритания, Канада и други англоезични страни. България е седма по ред, а заветната дата е 22 ноември. От "Бард" споделиха, че представянето ще бъде уникално шоу, неправено досега.

Първият тираж на "Изгубеният символ", пуснат от издателство "Рандъм хаус", е 5 милиона броя - най-големият досега в тяхната история. Но още преди това романът стана номер едно при предварителните поръчки в интернет. Рекламата на новото отроче на 45-годишния Дан беше не по-малко мистериозна от съдържанието на книгата.

Главен герой на "Изгубеният символ" отново е харвардският професор по символизъм Робърт Лангдън. Перипетиите и интригите в сюжета се пазят в строга тайна, но се смята, че този път той е тръгнал на лов за съкровище на масоните. Подобно на "Шестото клеймо" (2000) и "Шифърът на Леонардо" (2003), новият трилър разгадава кръстословици, анализира картини и разбулва забравени легенди. Лангдън пристига във Вашингтон, поканен от богатия си приятел Питър Соломон, масон с висок ранг, за да произнесе реч в Капитолия. В момента, в който влиза в ротондата, разбира, че слово няма да има. "Поканата" към него всъщност е да разгадае нещо, което на пръв поглед е очевидно - татуировката на ръката на Соломон, която много напомня на портрет на Джордж Вашингтон от 1865 година, изобразен като езически бог.

"Писането на новия ми роман беше странно и чудесно пътешествие, продължило шест години", споделя Дан Браун. И сигурно е така, защото в творбата му нищо не е, както изглежда на пръв поглед. Действието се развива само в някакви си 12 часа, но читателите го следват с притаен дъх. Разказът ги води на вълнуващо непредсказуемо пътуване, докато Робърт Лангдън отново е призован да действа.