Визитата е по покана на президента Росен Плевнелиев. Посещението ще се фокусира върху области, тясно свързани с международната благотворителна и социално-ориентирана дейност на кралското семейство. Такива са инициативите, насочени към деца в риск и подпомагане на младежи в развиване на специалните им умения и интереси. Вижте снимки на Едуард и Софи >>

Принц Едуард и съпругата му ще се запознаят с постигнатия напредък в прилагането на стратегията за деинституционализацията на деца в България. Основна цел на посещението са повишаване на информираността за проблемите, съпътстващи този процес, и по-конкретно предотвратяване на изоставянето на деца, ролята на социалните услуги, предоставяни от общността, и огромният принос на приемните семейства.

По време на посещението принц Едуард ще подкрепи усилията за учредяване на "Международна награда на херцога на Единбург" в България. Наградата включва менторство на младежи, стремящи се към личностно развитие, чрез поставяне на цели за усвояване на нови умения, участие в доброволчески инициативи, спортни занимания и приключенски експедиции.

"Това е изключителна възможност да отбележим доброто сътрудничество между Великобритания и България в областта на социалните дейности, насочени към подкрепа за най-уязвимите членове на обществото", коментира Джонатан Алън - посланик на Великобритания в България.