Кевин Костнър и Морган Фрийман са в Румъния, за продуцират "Сивата къща" - историческа драма за три жени, основали първата шпионска мрежа в Америка. Това съобщават местните медии. Снимките ще продължат до август, а шестте епизода на минисериала ще бъдат излъчени догодина.

"Сивата къща" е неразказана истинска история за три смели жени от периода на Гражданската война. Те са невъзпетите герои на Америка. Вълнувам се да обединя усилията си с моя приятел Морган Фрийман, за да продуцираме тази важна епична сага", споделя Кевин Костнър.

Режисурата на сериала принадлежи на Ролан Жофе, който досега е номиниран за два Оскара.

По-рано тази година, в началото на февруари, друга звездна двойка актьори посети Румъния, за да снима филм. Мики Рурк и синът на Ален Делон - Антъни прекараха цяла седмица в град Орадя за снимките на филма "21 рубина".

В края на юни в Букурещ пристига Джон Малкович. Той ще влезе в ролята на румънския диригент Серджу Челибидаке в кино-лентата "Жълтата вратовръзка".

Въпреки това Румъния все още не е основна дестинация за международни филмови продуценти, тъй като не предлага фискални стимули, съответстващи на предлаганите от други европейски страни, пише в своя публикация "Румъния инсайдер". През 2018 г. властите въведоха система за парична отстъпка на производителите на филми, но не я поддържаха през следващите години. Този май досегашният румънски министър на културата Лучиан Ромашкану обяви, че правителството е предприело "първоначална законодателна стъпка" за рестартиране на схемата за държавна помощ за парични отстъпки за филмовата индустрия.

Сред някои от популярните холивудски продукции, снимани през последните години в Румъния, са "Студената планина" с Никол Кидман и Джъд Лоу, "Сърцето на дракона: Отмъщение" с Хелена Картър, "Информаторът" с Моника Белучи и Рейчъл Уайз и "Умираща светлина" с Никълъс Кейдж.