Сватбената церемония се състоя в присъствието на кралското семейство, представители на правителството и парламента, приятели и роднини на булката и младоженеца, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Свидетели на събитието станаха и гости от много страни, включително принцове и принцеси.

Вижте снимки >>

Освен кралят и кралицата на Швеция (родителите на 36-годишния Карл Филип), сред гостите на сватбата дойдоха още четири кралици - на Белгия, Дания, Холандия и Норвегия, както и японска принцеса и десетки благородници.

Церемонията се излъчваше по телевизията в Швеция и съседните Дания, Финландия и Норвегия.

След бракосъчетанието принцът и съпругата му се отправиха в кортеж, съпроводени от конни гвардейци, по празнично украсените централни улици на столицата.
Събитието бе възвестено с 21 пушечни залпа. Денят завърши с тържествена вечеря в кралския дворец.

Карл Филип, който носи титлата херцог Вермланд, е син на краля на Швеция Карл Шестнайсети Густав и на кралица Силвия. Роден е на 13 май 1979 година. Той е трети по ред в наследяването на трона след сестра си, престолонаследничката принцеса Виктория и нейната дъщеря Естел.

След брачната церемония София получи титлата принцеса и херцогиня на Вермланд. Тя е родена през 1984 година, учила е счетоводство в Ню Йорк, има диплома за инструктор по йога и е работила като фотомодел. София става известна и с участието си в телевизионното риалити шоу "Хотел Парадайз".

През 2010 година основава организация в подкрепа на децата в неравностойно положение в Южна Африка - "Проджект плейграунд" (Project Playground).

Още в навечерието на сватбата двойката получи много подаръци.
Премиерът Стефан Льовен заедно с председателя на Риксдага (парламента) Урбан Алин от името на народа подариха на принца и съпругата му двоен каят - като символ на взаимното разбирателство и сътрудничество в брака. Подаръкът на община Елвдален, където е родена София, е пейка, на която са гравирани имената им и се намира на хълм с изглед към долина.

Как се срещнаха

В историята за това как София среща принц Карл Филип няма нищо необикновено - през 2010 г. двамата хапвали в един и същ ресторант.
След това постепенно се опознали.

"Започнахме със срамежливи приветствия, а всичко останало дойде по-късно", заяви Карл Филип след годежа им.

Двамата живеят заедно от 2011 г. Тя започва да се появява заедно с него на официални събития. Фотогеничната двойка често е снимана заедно и изглежда щастлива. В интервю за шведската телевизия София описа бъдещия си съпруг, който е с 5 години по-възрастен от нея, като най-добрия й приятел.

"Някои хора казват, че между нас двамата всичко се е получило още от самото начало. Никога обаче не съм смятала, че ще се стигне до тук. Всички, които познават Карл Филип, изтъкват, че той е скромен, сърдечен и мил човек. Колкото повече го опознавам, толкова повече се влюбвам в него", заяви тя пред шведския сайт DT.

Предложението

Принц Карл Филип бил изнервен, преди да предложи брак на София.

"Събудих се няколко пъти през нощта. Не знам дали София е забелязала това. Исках предложението ми за брак да е изненада",
сподели той.

Предложил й брак сутринта и това изненадало София, защото обикновено тя се събужда първа. Годежът им бе официално оповестен на 27 юни 2014 г.

За разлика от пръстена на херцогинята на Кембридж, който някога майката на принц Уилям Даяна е носила на ръката си, годежният пръстен на София е създаден специално за нея. Украсен е с диаманти, а в проектирането му е участвал Карл Филип.