Популярността споходи Здравко Василев с първия за България сезон на телевизионното предаване "Big Brother", излъчено в периода 2004-2005 г., което той напусна като победител. По онова време триумфът му настъпи, след като половинката му Христина сподели в ефир, че е бременна от него. Хубавата вест провокира хиляди българи да дадат своя глас за мъжа от Приморско, осигурявайки му първото място в риалити формата. С паричната награда от 200 хил. лева той сбъдна мечтата си да си купи туристическа яхта, която му служи вярно през годините, возейки туристи в откритите води на Черно море.

Вижте Здравко и семейството му >>

Днес той продължава да бъде е най-разпознаваемият шампион на тв надпреварата, чието второ "ВИП" издание през 2007 г. бе спечелено от съпругата му, "надвила" на финала попфолк певицата Десислава. И въпреки че двамата напуснаха пределите на Къщата като популярни лица, те предпочитат да пазят личния си живот далеч от светлините на прожекторите и умело избягват медийното внимание.

През всичкото това време се занимават предимно със собствения си бизнес, както и отглеждането двете си дъщери Яница и Зорница, както и сина си Владимир, който се роди миналата година на 28 декември.

Здравко и Христина със сина си Владимир

Снимка: Официален профил в Instagram

Наскоро обаче Здравко взе решение да напусне пределите на България и да замине за чужбина, където временно да работи, за да издържа семейството си. В профилите му в социалните мрежи се появиха няколко снимки, заснети на строителните площадки, на които усърдно се труди. Но въпреки че е далеч от родното място, той живо се интересува какво се случва у нас. А онова, което вижда, определено не му допада.

След като прекара дълги години в хотелиерския бизнес, темата за туризма в България е тази, която му носи голямо огорчение. Фактът, че в момента пред границата с Гърция се извиват дълги опашки от автомобили, допълнително потвърждава всеобщите притеснения, че сезонът по нашето Черноморие се очертава да бъде нулев.

Това накара Василев да напише откровен пост от личния си Фейсбук профил на страницата на община Приморско, посочвайки допуснатите грешки, които смята за предпоставка на днешния крах.

"Време е да си го признаем - ПРОВАЛИХМЕ СЕ!
Докато безропотно позволяваме да се лее бетон, мутри да дерибействат по плажовете, чиновници да разпределят места за сергийки срещу дребни рушвети, кметове да се борят за място за сладоледена витрина, туби с вода да ни пазят място за паркиране! Докато гледаме нередности като изсипването на лайната в морето, изсичането на горите...", ядосва се той в публикацията.

Снимка: Официален профил в Instagram

Нататък той продължава да изтъква пропуските, които забелязва от дълго време.

"И най-важното, което пропуснахме - в съвременния туризъм цената съвсем не е основно определяща за избора дестинация!!!
Нека си направим изводите, да изядем тези звучни шамари и по някакъв начин да потърсим правилния път!!!", завършва Здравко.

В скорошно свое интервю за БНР той отново коментира желанието на сънародниците ни да прекарат почивката си по плажовете в южната ни съседка, вместо по нашите. Според него именно трупаните с години грешки в родния туризъм са основната причина българинът да предпочете чуждата дестинация.

"Едно от нещата е, че туризмът няма нищо общо с патриотизма, шофинизма и така нататък. Ще дам един пример. Нима стотиците хиляди туристи, които идват в България, мразят родината си и не обичат родината си? Не, просто хората търсят друг тип изживяване. Нещо по-различно, по-екзотично, различно от средата, която обитават целогодишно. А другият аспект е грешките, които допуснахме, като хора, които развиваме туризъм, защото ние допуснахме много грешки. И то системно и последователно ги направихме", каза той пред радиото.