Няколко големи имена в сектора бяха почетени на церемонията за Британските модни награди в Лондон, сред които и починалият в неделя дизайнер и артистичен директор на мъжките колекции на "Louis Vuitton" Върджил Абло. 41-годишният моделиер, който бе и основател на марката "Off-White", издъхна, след като загуби битката си с рака - така обяхива кончината му от конгломерата LVMH.

За дизайнер на годината беше избран Ким Джоунс, който работи за "Dior Man" и "Fendi". Томи Хилфигър получи наградата за изключителни постижения.

Битанката Стела Маккартни и Едуард Енинфул, главен редактор на британското сп. "Vogue" бяха сред 15-те професионалисти, признати за "лидери на промяната" в сектора, както и Демна Гвасалия от "Balenciaga", Алесандро Микеле" от "Gucci", Ким Джоунс от "Dior" и "Fendi".

Вижте снимки от червения килим >>

Церемонията обаче беше помрачена от кончината на Абло. Той също беше сред "лидерите на промяната" като дизайнер на колекциите мъжка мода на "Louis Vuitton" и първи чернокож художествен директор на луксозна френска модна марка.

В негова памет в началото на церемонията беше обявена минута мълчание.

"Върджил Абло беше истинско въплъщение на креативността", обяви Британският съвет за мода в комюнике в началото на церемонията. "С марката "Off-White" той даде ново значение на създаването на мода, а у "Louis Vuitton Man" той не само направи лукса съпоставим с културата, но го превърна в истинска култура."

Номинираните и лауреатите бяха избрани от международно жури от повече от 1000 експерти в сектора. Освен 15-те награди "лидери на промяната" бяха присъдени две общи награди и четири специални награди.

Сред гостите на церемонията бяха Деми Мур, Приянка Чопра, Дуа Липа.