Приготвяне:
Всички продукти трябва да са със стайна температура, а млякото - с телесна.

В малка купа се прави закваска от 50 мл. мляко, маята, щипка захар и сол и брашно, за да се получи не много гъста кашичка. Оставя се да шупне като вкиснала боза.

Брашното се пресява поне веднъж. Млякото се разбива с яйцата, като от тях сме заделили 1 жълтък за намазване на козунака отгоре. Прибавя се закваската, мазнината, есенциите, лимоновата кора и сокът от лимона и с получената смес се замесва тесто. Тестото се меси дълго - поне 30-40 мин., за да започне да става на мехури.

Не се отчайвайте, ако не видите мехури, пак става вкусен. Оставя се покрито с кърпа в съд, който е 2/3 свободен, за да да втаса. Втасва около 1 час, или докато удвои обема си.

Втасалото тесто се изважда, разделя се на 3 топки, всяка от която се разточва на кора с дебелина около 1 см и се поръсва с нарязаните на малки кубчета локумчета, или с нарязани на парченца смокини от сладкото. Завиват се на руло, слагат се трите кори успоредно една до друга и се сплитат на плитка. Плитката се завива в кръг като венец, ако формата ни е кръгла или се оставя така, ако формата е правоъгълна. Този козунак е изпечен в електрическа тенджера /преди години бяха много популярни едни такива алуминиеви тенджери с капак с реотани и прозорче в средата/.

След като се постави в съда за печене, се оставя отново да втаса, докато удвои обема си. Преди да се постави във фурната, се намазва с разбития жълтък, внимателно да не спадне, поръсва се със захар на кристали и се набожда с филираните бадеми.

Пече се в предварително загрята фурна на 170-180 градуса около 40-50 мин. като през първите поне 30 мин вратата не се отваря, за да не спадне козунака.
Може да се изпробва готовността му, като се набоде с дървено шишче за месо. Не трябва да полепва тесто по него.

Козунакът е добре да се остави да изстине в изключената фурна, но може и да се извади веднага, ако трябва да се слага следващият.

Харесай страничката ни във Facebook!