Дислексията е заболяване с неврологичен характер и се изразява в неспособността бързо и правилно да се разпознават думите, да се разбира тяхното значение, да се учи правописът. При такова нарушение четящият има проблеми с разбирането на текста, недостатъчен речников запас и опит в четенето.

Учени от Центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън в САЩ са сравнили успехите в четенето на книги на хартиени носители и на компютър сред 103-ма гимназисти, страдащи от дислексия.

Учениците с дефицит на визуалното внимание по-добре и бързо са работили с текста на екрана на малкото устройство, отколкото с този на хартия. Електронните книги са се оказали подходящи за хората, които имат трудности с декодирането на фона, което е основа за разбиране на прочетеното.

Изследователите предполагат, че именно късите редове с малък брой думи, а не самите електронни устройства, помагат на четящите да се съсредоточат върху конкретните значения, абстрахирайки се от второстепенните. Електронните книги бързо изместват традиционните.