Училищни ръководства са написали специални допълнения към правилниците за дейността на училището. Досега забрана има в правилника за приложение на Закона за народната просвета, но масово не се спазва - нито от учители, нито от ученици.

"Педагогическата колегия настоятелно препоръчва в училище да не се носят смартфони (с тъчскрийн, с възможности за използване на социални мрежи, електронни игри)", е решило столичното 51-о СОУ "Елисавета Багряна", пише "24 часа".

От ръководството настояват учениците да не ползват в училище модели над 50 лв.  Забранено е вкарването в класната стая на таблети, MP3 и други електронни устройства без разрешението на учителя.

В наръчника за родители с деца в първи клас вече се препоръчва да купят на своя първокласник възможно най-евтиния модел на телефон, защото никой не може да гарантира, че няма да бъде откраднат или изгубен в училище.

"Използването на смартфони в час намалява успеха поне с една единица",
коментира директорът на 51-о училище Асен Александров.

Според него 5-10-минутно разсейване заради чатене във Facebook или пращане на съобщение е равнозначно на отсъствие.

Идеята му е била да има тотална забрана на джиесемите в училище, както в Англия и Испания.

"Щеше да има отпор от родителите. Майките държат да се чуват с децата, особено по-малките", каза директорът.

Къде има тотална забрана?

В едно от частните училища в София - "Дорис Тенеди" ползването на мобилните телефони е забранено не просто по време на час, а изобщо на територията на школото, пише „Монитор”. Правилото важи за учениците от 1 до 7-и клас.

Тотална забрана на джиесемите при децата има и в някои от началните класове на 20 ОУ „Тодор Минков” в София.
Решението за забрана е взето от родителите.

Ползването на евтини телефони било и с възпитателна цел - да не се дразнят децата на по-малко заможните родители.

"Направихме референдум по въпроса, събирахме мнения на сайта от април до края на юни", каза директорът на 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов, който също е дописал правилника за дейността на училището.

На определено място в стаята ще има списък с номерата на учениците, където те ще оставят телефона си на безшумен режим.
Срещу нарушителите са предвидени санкции - разговор с учителя, отстраняване от час, изпращане при директора, среща с родител, забележка, предупреждение за преместване, ако става система от нарушения.

В 31 СУЧЕМ, известно като Бастилията учениците трябва да изключват телефоните си по време на час.

Не можем да спрем прогреса, трябва да се нагодим към него”, коментира директорката на училището Николина Николчева.

Образователният министър Румяна Коларова коментира обаче, че не знае как ще ще се забрани използването на мобилни телефони в клас.

"Правила съм го това със студентите, винаги се притеснявам. Когато е важен изпитът, ги молим да си оставят телефоните на една банка, след което непрекъснато се притеснявам дали всеки си взима своя телефон. Ако това го въведат в училищата, ще настъпи абсолютен хаос”, заяви министърът пред Нова телевизия.

Тя обаче не е съгласна с варианта децата изобщо да не ходят с телефони на училище.