Резултатите от изследване, продължило повече от 20 години, показаха, че мъжете, които ядат около 4 яйца седмично са с 37 % по-нисък риск от диабет тип 2 от ядящите по едно яйце седмично.

Тази зависимост се запазва дори след като са взети предвид фактори като физическа активност, тегло, тютюнопушене, консумация на плодове и зеленчуци. Повече от четири яйца седмично не носят значима допълнителна полза.

Според някои специалисти храните с високо съдържание на холестерол нарушават глюкозния метаболизъм и са рискови за диабет тип 2. Има изследвания обаче, които показват, че яйцата подобряват глюкозния баланс. Възможно обяснение за полезния ефект на яйцата за предотвратяване на диабет тип 2 е, че освен холестерол те съдържат много полезни съставки, които може да въздействат позитивно върху метаболизма на глюкозата и слабото възпаление.

Финландските учени изтъкват, че общият ефект от храните не трябва да се оценява само на базата на отделна тяхна съставка, например холестерола.