Резултатите от изследване, продължило повече от 20 години, показаха, че мъжете, които ядат около 4 яйца седмично са с 37 % по-нисък риск от диабет тип 2 от ядящите по едно яйце седмично.
Тази зависимост се запазва дори след като са взети предвид фактори като физическа активност, тегло, тютюнопушене, консумация на плодове и зеленчуци. Повече от четири яйца седмично не носят значима допълнителна полза.
Според някои специалисти храните с високо съдържание на холестерол нарушават глюкозния метаболизъм и са рискови за диабет тип 2. Има изследвания обаче, които показват, че яйцата подобряват глюкозния баланс. Възможно обяснение за полезния ефект на яйцата за предотвратяване на диабет тип 2 е, че освен холестерол те съдържат много полезни съставки, които може да въздействат позитивно върху метаболизма на глюкозата и слабото възпаление.
Финландските учени изтъкват, че общият ефект от храните не трябва да се оценява само на базата на отделна тяхна съставка, например холестерола.
Тази зависимост се запазва дори след като са взети предвид фактори като физическа активност, тегло, тютюнопушене, консумация на плодове и зеленчуци. Повече от четири яйца седмично не носят значима допълнителна полза.
Според някои специалисти храните с високо съдържание на холестерол нарушават глюкозния метаболизъм и са рискови за диабет тип 2. Има изследвания обаче, които показват, че яйцата подобряват глюкозния баланс. Възможно обяснение за полезния ефект на яйцата за предотвратяване на диабет тип 2 е, че освен холестерол те съдържат много полезни съставки, които може да въздействат позитивно върху метаболизма на глюкозата и слабото възпаление.
Финландските учени изтъкват, че общият ефект от храните не трябва да се оценява само на базата на отделна тяхна съставка, например холестерола.