Вижте снимки от ревютата >>

Творческите директори на "Валентино" Мария Грация Киури и Пиерпаоло Пичоли, за които Ренесансът е голям източник на вдъхновение, представиха колекция, повлияна от Елизабетинската епоха, съобщиха АП и "Франс прес".

Роклите са дълги и са с високи бели яки. Някои манекенки носеха златисто плетено облекло, пише БТА. Редица рокли са прозрачни и са украсени с бродерии на цветчета. Плътна рокля от тафта е с рисувани на ръка животни, пола е украсена изцяло с пера. Прилепнала към тялото рокля е в емблематичния за модната къща червен цвят, комбиниран с черно и бяло, докато друга рокля от тафта е изцяло в червено и е в комбинация с обемна наметка.

Дефилето събра много овации, а сред гостите бяха тайландската принцеса Сириванари Нариратна и известният дизайнер на обувки Кристиан Лубутен (вижте в галерия).

Колекцията на Готие е като своеобразен призив за връщане към живота в природата. Дизайнерът е изоставил забързания градски живот, за да представи есенна колекция в атмосфера като приказна гора. Цветовата палитра включва преливащите се цветове в гората през есента - кафяво, ръждиво, зелено, каки.

Жан Пол Готие, чиято предишна колекция бе повлияна от парижките нощи, сега се е вдъхновил от пътуване в Япония:

"Видях прекрасни градини, чудесно обработени материи. Това ме накара да се опитам да създам усещане за зеленина и спокойствие. През този сезон жената, облечена от мен, се стреми да избяга от ежедневието и да има директен контакт с природата, като същевременно е елегантна и носи облекло висша мода."

Колекцията включва впечатляващи рокли с акценти в зелено и червено, носени в комбинация с елечета с украса от пера.

Колекцията на модна къща "Маржиела" е повлияна от модата през 18-и век и Френската революция, както и от света на риболова и птиците, за да представи творческите виждания на дизайнера Джон Галиано. Исторически костюми и функционално облекло са смесени в поетичен свят. Високите ботуши са заели важно място в колекцията. Повечето от тях са каучукови и са в комбинация с дълго палто и триъгълна шапка.

Представени бяха дълги бели рокли бюстиета и обемни поли в цвят екрю. Щампи на цветя красят сатенена рокля, целулоидни парчета - пола от кариран плат, а пера красят косите.