Това показва проучване, направено във Великобритания по поръчка на компания за безглутенови храни пише БТА.

Допитването разкрива, че едно на всеки десет деца няма представа, че грахът расте в шушулки. Същият процент от подрастващите вярват, че шунката не се прави от прасета.

Проучването, обхванало над 2000 деца на възраст между седем и 12 години, разкрива тревожна липса на познание сред подрастващите за храните, техните съставки и хранителните алергии. Една пета от децата в училищна възраст например не знаят, че маслото е животински продукт. Седем процента от 8-годишните участници в допитването смятат, че то се прави в супермаркетите.

Шест процента от децата на същата възраст дори вярват, че шоколадът расте по дърветата под формата на идеални квадратчета. Въпреки факта, че 80 процента от британчетата имат съученици, страдащи от алергия, над половината от тях споделят, че учителите не са им обяснявали за този проблем. Резултатът - близо една четвърт от децата смятат, че връстниците им с алергия към яйца въпреки всичко могат да ги хапват, ако са бъркани или в омлет.

Една пета от подрастващите вярват, че хората с алергия към ядки могат да консумират фъстъчено масло.

Проучването показва още, че 56 процента от децата нямат идея какво означава глутен, като много от тях смятат, че е тип лепило или захар.

От допитването става ясно също, че една пета от подрастващите никога не помагат в приготвянето на ястия у дома, което отчасти обяснява незнанието им за съставките в основни храни като хляба.