Меркел винаги облича ушити по поръчка сака с три копчета тип блейзър, съчетани с панталони, предаде ДПА. Холандският графичен дизайнер Норте ван Екелен преди време преброи 90 сака в различни цветове, носени от Меркел.

Вижте снимки >>

"Колко точно са, просто не знам. Има поводи, при които трябва да нося тъмни цветове. Понякога ме предупреждават, че ще стоя на бял фон, така че блейзър в блед цвят няма да е подходящ. А понякога спонтанно ми се приисква да облека нещо ярко", сподели 61-годишната Меркел пред "Зюддойче цайтунг", цитирана от БТА.

Тя призна, че много често няма време да обмисля избора си, което означава, че нейните цветове са "резултат на чиста случайност".

Меркел, която не говори особено за себе си, разказа и за умишлен, според нея, инцидент през 2007 г., когато руският президент Владимир Путин я притеснил с кучето си. Той знаел, че Меркел не харесва кучета, но позволил на любимката си - черната лабрадорка Кони, да влезе в залата в резиденцията в Сочи, където двамата с Меркел позирали за снимка, и да подуши коленете й. Според нея в този момент Путин я настроил безвъзвратно срещу себе си.

Канцлерът отрече да изпитва "страх" от кучета, но призна, че изпитва "известно безпокойство" от тях, защото някога била ухапана.

"Въпреки че според мен руският президент знаеше точно, че не изгарям от желание да галя кучето му, го доведе със себе си. Но както можете да видите, опитвам се храбро да гледам към Путин, а не към кучето", каза тя, разглеждайки репортерска снимка на случката.
ИЗБРАНО