Тези карти на невронните мрежи показват фрапиращи различия в архитектурата на човешкия мозък и позволяват да се разбере защо мъжете се справят по-добре с решаването на едни задачи, а жените - с решаването на други, заяви ръководителката на изследването Раджини Верма от медицинския факултет на университета на Пенсилвания.

Изследването е обхванало 949 души - 521 мъже и 428 жени, на възраст между 9 и 22 години.

Резултатите показали, че при мъжете невронната мрежа е по-добре свързана между предната и задната част на мозъка, а при жените - между лявото и дясното му полукълбо. Това означава, че мъжете са по-добри във възприемането и координираната дейност, а жените - в социалните умения и запаметяването.

Подобно свързване между невроните означава, че мозъкът на мъжа е структуриран така, че да се улеснява обменът на информация между центъра на възприемането и този на действието. Колкото до мозъка на жената, лявото полукълбо е свързано с логичното мислене, а дясното - с интуицията. Това означава, че ако задачата изисква едновременно логично и интуитивно мислене, жените ще се справи по-добре с решаването й в сравнение с мъжете. Мъжете са по-добри във възприемането и изпълнението на дадена задача, като каране на велосипед, ски, докато жените имат по-добра памет и по-голяма социална интелигентност, а това им позволява да извършват едновременно няколко задачи и да намерят решение за цялата група.

"Предишни изследвания също разкриха различия в мозъка на мъжа и жената, поясниха учените. Досега обаче не бе установено, че свързването между невронни мрежи в отделни зони на мозъка има нещо общо с когнитивните умения на толкова голяма група хора. Учудващо е да се констатира до каква степен мозъците на мъжете и на жените се допълват едни други", отбеляза експертът по психология от университета Рубен Гур, цитиран от БТА.